Mi az az e-tinta?

2020-10-06 11:06
Mi az az e-tinta?
Mivel az e-könyvolvasók nagy része e-tintát használ, érdemes körbejárni, miről is szól ez a találmány. Mennyiben van köze az igazi tintához, és hogyan működik? Ezeket próbáljuk meg kideríteni a továbbiakban.

Az e-tinta megjelenése

Az e-tinta olyan megoldást jelent, amely a papírra nyomtatott tintát imitálja digitális eszközökön. Emiatt a legtöbb ilyen eszköz csak fekete-fehérben működik, s bár léteznek színes kivitelek, ezek általában nem elérhetők a vásárlók számára.

A Sony tört be erre a piacra a legkorábban, de 2004-es kísérletét kudarc kísérte. Ennek egyik oka a magas ár volt, a másik pedig az, hogy a letöltött könyveket csak 30 napig őrizte meg. Az igazi sikert az Amazon Kindle olvasója hozta el, innentől számíthatjuk a modern e-könyvolvasók korszakát. Ma már számos gyártó készít ilyen eszközöket, köztük a PocketBook, az Onyx és az Alcor is jó minőségű készülékeket gyárt.

e-book

Az e-tinta és az e-papír közötti különbség

Az e-tintát említve sokszor kerül a képbe az e-papír, pedig két különböző dologról van szó. Az e-papír olyan technológia megoldások sokasága, mely elektronikus eszközökön imitálja a valódi papír kinézetét. Sokféle, egymással versengő termék létezik, így nem beszélhetünk egységes módszerről.

Ezzel szemben az e-tinta folyadékot jelent, amelyben apró kapszulák vannak megtöltve fehér és fekete festékszemekkel. A feketék negatív töltéssel rendelkeznek, a fehérek pedig pozitívval, őket pedig alulról és felülről is elektródák veszik körül. Ez végül egy olyan szendvicset jelent, ahol a tinta a középső elem, és az apró cellákra osztott terület mindegyike egy-egy képpont kirajzolásáért felel.

A megjelenítendő képet az elektródák alakítják ki. Mivel alulról és felülről is elektromosságot tudnak adni, így pixel pontossággal fordíthatják a fehér vagy a fekete festékpontokat az olvasó felé. Ezzel pedig akár grafikákat is kirajzolhatnak, vagy betűket megjelenítve klasszikus könyvolvasóként működhetnek.

Az e-tinta előnyei

Az e-tinta egyik legfontosabb előnye az energiatakarékos működés. Míg például egy LCD-, LED- vagy másféle panellel ellátott elektronikai eszköz addig mutatja a képet, míg áramot kap a kijelző, az e-könyvolvasónál ez nincs így. Ott a kapszulák irányba fordításához kell energia, így amint megjelent egy oldal és a fekete vagy fehér pigmentek elfoglalták helyüket, már nincs szükség áramra.

Egészen addig nem fogy az akkumulátor töltése, míg nem lapozunk, ekkor a teljes képernyőt újra rajzolja a szoftver. Ehhez nagyon kevés áram elegendő, ezért az e-könyvolvasók akkumulátora a tabletekhez vagy mobilokhoz képest sokkal hosszabb ideig bírja.

Az e-tinta másik előnye, hogy valóban hasonlít az igazi tintához. Kis túlzással élve, majdnem összetéveszthető egy könyv lapjával, az illúziót mindössze az rombolja egy picit, hogy gombnyomásra lapozhatunk, és nem tudjuk fizikailag is megfogni az oldalt. Emellett az olvasónak nincs háttérvilágítása, így nem rontja a szemünket és hosszútávon sem fárasztó a használata.

A legtöbb e-olvasó korlátozott internethasználatra is alkalmas, ha van beépített wifi antennája. Ilyenkor a weboldal fekete-fehérben jelenik meg, de hasznos lehet például a menetrendek megtekintésére vagy a hírek gyors átolvasására.

2020-10-06 11:06