Miért tűntek el a plazma tévék?

2020-04-24 16:50
Miért tűntek el a plazma tévék?
Amikor a Fujitsu 1992-ben kifejlesztette az első színes, 21 inch-es plazma kijelzőjét, a japán szórakoztatóelektronikai vállalaton kívül senki sem bízott abban, hogy ez az eszköz egyszer majd a tévézés jövőjét jelenti. A kísérletezés azonban nem állt le, a Fujitsu 1995-re elérte a 42 inch-es, 107 centiméteres képátlót, és ekkor már a Philips és a többi gyártó is beszállt a versenybe.

A plazma tévék hamar népszerűvé váltak, hiszen a korai LCD tévék egyszerűen nem tudták felvenni velük a versenyt. A plazma az LCD szürkés hátterével szemben képes volt valódi feketét is megjeleníteni, és a gyors mozgásnál sem mosódott el a képe. Ahogy azonban megindult az LCD-k tömeggyártása, lassan befellegzett a technológiának, és 2008-ban már tízszer több LCD tévé fogyott. Ezután pedig megjelent a LED tévé, mely tovább forradalmasította az otthoni tévézést.

Ebben a bejegyzésben annak nézünk utána, hogy mi okozta a plazma tévék gyors bukását.

5 ok, miért tűntek el a plazma tévék

Csökkenő LCD árak: A plazma tévék eltűnésének egyik legfontosabb oka, hogy az LCD panelek gyártási ára a tömegtermelés miatt erősen lecsökkent. A gyártók pedig több bevételi lehetőséget láttak az LCD-ben, ezért oda csoportosították át az erőforrásaikat.

A Panasonic béna marketingje: Az LCD tévék piacra kerülésekor a Panasonic plazma tévéi tudásukban magasan a konkurensek felett álltak, ráadásul nagyon jó áron tették ezt. A vállalat azonban nem találta meg az utat az internetes vásárlókhoz, illetve a szórakoztató elektronikai üzletek standjaihoz, amit viszont a Samsung és az LG gátlástalanul megtett. Ennek hatására az akkor még sokkal gyengébb LCD tévéik eladásai nőttek, a Panasonic pedig hoppon maradt.

Nem fontos tények kihangsúlyozása: Az LCD tévéket sokszor úgy hirdették, hogy energiatakarékosabbak, mint a plazmák. Ami igaz is, de a különbség egy átlagos tévénél mindössze havi 1 dollárt tett ki. Ezt persze az LCD gyártók már nem hangsúlyozták ki, a vásárlók pedig nem néztek utána. Ugyanez történt a képminőséggel, ami az LCD-k esetén nagyon jól nézett ki az elektronikai üzletekben, de közel sem volt olyan szép otthoni körülmények között, mint a plazma.

Plazma TV

Nagyobb tömeg: Bár a Panasonic a végén szuper vékony plazma tévéket készített, a tömegen nem tudott sokat faragni. A plazma tévék mindig is nehezek maradtak, míg az LCD modellek sokkal kevesebbet nyomtak. Ezt a tényt nem lehetett elhanyagolni, mikor a világ minden részét Ázsiából látták el a gyártók, és a Panasonic-nak jelentős többletköltséget jelentett a túlsúly kifizetése.

Piaci nyomás: A Samsung és az LG még akkor is folytatta a plazma tévék gyártását, amikor jókora veszteségük keletkezett rajta, csak hogy a Panasonic ne hasítson ki nagyobb szeletet a piacból. Eközben egyre jobban beindult a saját LCD, majd LED tévé gyártásuk. A végső szöget a koporsóba a szuper nagy LED képernyők jelentették, amikor a technológiai ugrás lehetővé tette a nagyméretű LED panelek olcsó gyártását.


2020-04-24 16:50