Minden, amit tudni akarsz a mellszívóról.

2021-03-07 13:07
Minden, amit tudni akarsz a mellszívóról.
Nincs könnyű dolgod, ha szeretnéd kiválasztani a számodra ideális mellszívót, mert a mai napig kicsit tabutéma az egész, ezért nehezen bukkansz rá azokra az infókra, hogy mit kell figyelembe venned, hogyan válaszd ki, melyiknek mik az előnyei és a hátrányai. Mi most megpróbáljuk ledönteni a tabukat, és őszintén írunk a mellszívókról.

Mire való a mellszívó?

A mellszívó (értjük, hogy elég steril szó, de nem ismerünk jobbat) arra való, hogy a segítségével lefejtsd a melledből a tejet, amit aztán akárhova magaddal vihetsz, így a babádnak nem kell nélkülöznie sehol, semmilyen körülmények között. Akkor is nagy segítség lehet számodra, ha a babád keveset evett és még maradt tejed: a mellszívó segítségével könnyedén lefejhető így a mellszívó segíthet megakadályozni azt, hogy a tejcsatornák eltömődjenek.

Ilyen mellszívó típusok vannak.

Két nagy csoportjuk van. A kézi mellszívókat (nomen est omen) kézzel kell működtetni, pumpálni és így tud abban segíteni neked, hogy összegyűjtse az anyatejet. A gépi mellszívóknál nem kell semmit tenned, maguktól segítenek „lefejni” a tejet a cicidből. Ha naponta többször fogod majd használni a mellszívót akkor érdemes az elektromos változatot használni mert akkor nem okoz gondot és nehézséget naponta többször erőt kifejtened (amúgy is fáradt leszel)

Mellszívó készülék

Így válaszd ki a mellszívót.

Nagyon sok szempontot kell figyelembe venned a mellszívó kiválasztásakor. Szerintünk fontos, hogy mennyibe kerül, mert (őszinték leszünk) vannak indokolatlanul drágák. Az árat egyébként nagyjából már akkor eldöntöd amikor elhatározod, hogy kézit vagy elektromosat veszel. A kézi olcsóbb.

Az ár mellett a kényelem is fontos. Természetesen egy elektromos mindig könnyebben és kényelmesebben használható lesz, de nem ez az egyetlen döntő szempont. Ennél talán fontosabb az, hogy a mellszívó kupakja, teteje (nevezzük akárhogy) pontosan illjen a mellbimbódra (amelyik amúgy is igénybe vett lesz) és a lehető legkíméletesebben segítse a tej leszívást. Úgy tudsz egyébként biztosra menni, hogy olyan mellszívót választasz amelyikben több fajta mellfej van. Így biztosan megtalálod a legkényelmesebbet.

Van olyan különleges mellszívó amelyik dupla, azaz mind a kettő melledből egyszerre tudja leszívni a tejet. Ez lehet kényelmes számodra (főleg egy hasfájós babánál egy átvirrasztott nap után), de tekinthetsz rá extraként is hiszen, ha az egyikkel végeztél át tudod rakni a másikra. Fontos azonban, hogy felmérések szerint a dupla mellszívó 18%-kal több tejed eredményez, mint a szimpla.

Az is meghatározhatja, hogy (egy adott kategórián belül) milyen mellszívót választasz, hogy milyen gyakran akarod majd használni. Van egy egészen extrém lehetőséged is: ha elkötelezett vagy a szoptatás mellett és mindenhol, minden körülmények között meg tudod (és fogod is) etetni a babádat, akkor nem feltétlen van szükséged mellszívóra.

A kiegészítőkről még nem beszéltünk: sajnos ezek együtt járnak az árral. Minél drágább egy mellszívó annál több kiegészítője és kényelmi funkciója lesz (vannak például olyanok, amelyek a munka közben gyengéden masszírozzák a mellbimbót, ezzel is enyhítik a nyomást). Kényelmi funkció lehet a több fokozatban állítható szívóerő, az, hogy a mellszívó a baba szopó mozdulatát imitálja vagy akár a tejvisszafolyás gátló is.

A világ számos országában az a megszokott, hogy az anyukák pár hónappal a szülés után visszatérnek dolgozni: természetesen erre is fel vannak készítve a mellszívó-gyártók, így vannak „utazó kit-ek” amelyek éppen arra tökéletesek, hogy az akár dolgozó anyuka magával tudja őket vinni és bárhol tudjon tejet fejni.

Ismerd meg, hogy milyen mellszívóink vannak, és válaszd a számodra megfelelőt, azt amelyiknek a legjobb az ár-érték aránya.



2021-03-07 13:07