Mit kell tudni az USB-ről?

2020-05-12 17:25
Mit kell tudni az USB-ről?
Ma már szinte mindenhol az USB kifejezésbe botlunk, ami nem más, mint egy kábel- és csatlakozócsalád az elektronikai eszközeink összekötéséhez. Legyen szó power bankról, külső merevlemezről, switch-ről, egérről vagy billentyűzetről, az USB-t már nem lehet megkerülni.

Ennek a csatlakozónak azonban különféle típusai és szabványai léteznek, ezeket érdemes megismerni. Ebben a cikkben röviden megnézzük, hogyan alakult ki az USB mai formája, és mely típusokkal találkozhatunk minden nap.

Mi az az USB?

Maga az USB az Universal Serial Bus angol kifejezés rövidítése, és 1994-ben nagyon sok high-tech vállalat fogott össze azért, hogy megalkossanak egy egységes szabványt a gépeik egymáshoz csatlakoztatásához. Korábban ugyanis minden gyártó saját kábeleket használt, melyek más cég termékeivel nem működtek. Sőt, az sem volt ritka, hogy egy-egy gyártó a következő évben már újabb megoldást talált ki, ami az előző modelljével már nem volt kompatibilis.

Az összefogás tehát létrehozta az USB szabványt, és ennek köszönhető, hogy ma ugyanazzal a csatlakozótípussal tudjuk rádugni a mobiltelefonunkat a számítógépre, mint a billentyűzetet, egeret vagy kamerát. Bár az USB-nek is vannak különféle típusai, ezekből mindössze néhány darab van, amely hatalmas változás a két évtizeddel ezelőtti több ezer vagy tízezer kábeltípushoz.

Milyen USB típusok vannak?

Az USB Type-A (A típus) a klasszikus, téglalap alakú USB, és ez található meg minden elektronikai eszközön, melyre rá tudunk valamit dugni. Ide tartozik a számítógép, a laptop vagy akár az okostévé is. Ha ezekhez egy külső eszközt csatlakoztatunk, akkor nem csak az adatokat tudjuk átvinni, hanem a töltést is megoldhatjuk velük.

Az USB Type-B az A típusnál kevésbé széles, de magasabb, majdnem tökéletesen négyzet alakú csatlakozó. Bár a régebbi külső merevlemezeknél is használták, ma már majdnem kizárólagosan a nyomtatóknál alkalmazzák.

A Mini USB még laposabb, mint a B típus, és pár éve még ezt használták a mobiltelefonoknál is. Ma a külső winchesterek csatlakozója, de gyakori még a videokameráknál vagy digitális fényképezőgépeknél is.

USB csatlakozó

A Micro USB még tovább csökkentette a csatlakozó vastagságát, főleg amiatt, hogy a mobiltelefonoknál a lehető legkisebb helyet foglalja el. Az utóbbi pár év okostelefonjai mind ezzel az USB típussal lettek ellátva, a töltő vagy pár külső hardver is ezzel a csatlakozóval kapcsolódik a telefonhoz.

Az USB Type-C a legújabb fejlesztés, ennél már nincs meghatározva, hogyan kell rádugni a kábelt, mivel felső és alsó oldala is egyforma. Gyorsabb, ezért számos újabb high-tech eszköz használja.

Bár nem USB szabvány, de meg kell említenünk még a Lightning csatlakozót, melyet az Apple szabadalmaztatott, és a saját eszközein használ. Ezzel felrúgta az USB egységesítési törekvéseit, de jelentős bevételt generál, hogy csak a saját kábeleivel működnek az iPhone és iPad eszközei.

A gyakorlatban a különféle csatlakozótípusokkal vegyesen találkozhatunk a kábelek végein. Ritkán használt ma már az a kábel, ahol mindkét oldalon USB A található. A nyomtatókhoz a számítógép felőli oldalon USB A kap helyet, a nyomtató felőli végen pedig USB B. A külső merevlemezeknél az USB A – mini USB, a mobiltelefonoknál pedig az USB A – mikro USB kábelek a leggyakoribbak.


2020-05-12 17:25