Router beállítás: ne a szomszédoknak add a netet – 5 érv

2021-03-25 14:50
Router beállítás: ne a szomszédoknak add a netet – 5 érv
Manapság minden háztartás elengedhetetlen kelléke a wifi. A router beállítás így magától értetődőnek kellene, hogy legyen mindenkinél, mégis sokaknál kimarad, hogy az alapértelmezett beállításokat megváltoztassák, vagy a wifit biztonságossá tegyék.

Mire is való a router?

Szinte nem tudunk már olyan munkahelyet vagy otthont, ahol ne lenne internet. A vezetéknélküli internet – biztonságos – továbbítására találták ki a routert, amely a nagyon leárnyékolt helyiségek között is képes az internetet felerősíteni és továbbítani, valamint a hálózatunkat ezzel az eszközzel biztonságossá tudjuk tenni. A router beállítás azért fontos, mert ha nem tesszük meg, akkor a szomszédok előszeretettel fognak rácsatlankozni a hálózatunkra. Ebből adódtak már vicces helyzetek, amikor igazán vicces nevet kaptak az otthoni hálózatok. Több ilyen gyűjtést találhatunk az interneten.

Egy modernizált vályogház egymástól távol eső szobái kellő akadályt jelentenek már a megfelelő jelerősségnek, ahogy a vasbeton miatt is akadozhat az internetellátásunk. Szaggat, pont egy fontos e-mail elküldésekor megy el a net, akadoznak a honlapmegnyitások vagy a videók – mindannyiunkkal történtek már hasonló dolgok, tudjuk, mennyire bosszantó. Ha van router, az sok problémánkat megoldhatja, de nem a router beállítás nem félvállról veendő feladat.

Router beállítása

Hogyan válasszunk megfelelő routert?

Hogy milyen routert válasszunk, több dolgot is számításba kell venni:

  1. mekkora a helyiség, amit szeretnénk lefedni
  2. milyen a kialakítása, mennyi „akadályozó” tényező van
  3. hány aktív internetfelhasználó van
  4. mennyit és mire használja az internetet – csak böngészés, vagy gyakran néz videókat vagy küld vagy tölt le nagyméretű fájlokat
  5. ezek mellett a pénztárcánk kerete is fontos

Amikor routert választunk, fontos szempont, hogy megfeleljen a legfrissebb vezeték nélküli titkosítási szabványoknak: úgymind a WPA2 vagy WPA3. De fontos funkció a beépített tűzfal, szülői felügyelet, wifi nevének nyílt sugárzásának kikapcsolása.

Router beállítás – de miért?

Fentebb már részleteztük, miért is kell egyáltalán nekünk router. A router beállítás igazán egyszerű, de több dolog miatt is fontos:

  • amit már beszéltünk, nem kapcsolódnak ránk a szomszédok
  • senki nem végez illegális dolgot a mi internetünkön
  • ha valaki idegen csatlakozik a routerhez, akkor az összes, éppen csatlakozott eszközhöz hozzáférhet. Így fontos adatok is illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Ezek mind, a router megfelelő beállításával megakadályozható problémák, de tegyük hozzá, egy ügyesebb hackernek egy otthoni wifi feltörése ujjgyakorlat. De legalább mi tegyük meg azt, ami tőlünk telik.

Router biztonsági beállítása

Így csináld!

A router üzembe helyezését, vagyis bekapcsolását követően már üzemképes, lehet rá kapcsolódni. Ekkor a legtöbben konstatálják, hogy minden rendben, de a router beállítás elmarad. A router adminisztrációs felületét a legkönnyebben egy böngésző programból tudjuk elérni a router címének beírásával. Ezt megkapjuk a dobozon, vagy egy papíron. A router beállítás első lépése ez után felhasználó név és jelszó beírása, amit szintén megtalálunk.

Bár típusonkén eltérőek a router beállítások, minden gyártó törekszik az egyszerűségre.

Az első lépés a gyári jelszó megváltoztatása. A fő szempont itt is a nehézség, kis- és nagybetűk váltakozása, különleges karakterek, számok használata.

A wifi biztonsági beállításokat figyelmesen kell elvégezni, bár nem igényel különösebb szaktudást. Segítő anyagokat pedig lehet találni az interneten.

A hozzáféréseket pedig egyszerűen szabályozhatod azzal, ha megadod, milyen eszközök férhetnek hozzá a hálózatunkhoz.

Hogy ne mászkáljon minden illetéktelen a hálózatunkon, legalább WPA2 titkosítást használj, és kapcsold ki, hogy a hálózat neve látszódjon.

És a végén a legfontosabb, a tűzfal bekapcsolása.




2021-03-25 14:50