Sokkal több, mint kenyérsütő

2021-10-11 9:33
Sokkal több, mint kenyérsütő
Néhány évvel ezelőtt az egyik napról a másikra robbant be a köztudatba a kenyérsütő. Mindenki azt kért és kapott karácsonyra, vagy bármilyen jeles alkalomra, és az internetet, fórumokat egyszerűen elárasztották a kenyérsütési receptek, praktikák, ötletek. A kenyérsütő ma már sokkal több mint egy kenyérsütő, elmondjuk miért fog neked tetszeni.

A csalódás

Nem lenne hiteles ez a cikk, ha nem írnánk le a 10 évvel ezelőtti csalódásunkat. Vettünk (vagy kaptunk) egy kenyérsütőt. Ahogy szokták mondani, a kornak megfelelő kenyérsütő volt: nagyjából úgy tudod összehasonlítani egy mai, modernnel, mint egy új és egy 10 éves autót.

Már az első próbálkozásunk sem volt sikeres: bár az interneten talált recept minden lépését betartottuk, a kenyér belül nyers maradt több mint 4 óra küzdelem után, erre azért emlékszem, mert éhesek maradtunk. A második próbálkozáskor 2 centi vastag kőkemény héja lett. Kicsit hanyagoltuk aztán egyszer ismét elővettük, és újabb néhány csalódás után örökre elfelejtettük: ehhez hozzá tartozott, hogy egyszer egy kenyérrel együtt sikerült kidobnunk a kis alsó keverőjét is.

A mai kenyérsütőnk és a receptek már sokkal jobbak és rendkívül finom kenyereket lehet velük sütni, sőt nem egy közülük alkalmas arra is, hogy fánkokat, pizzát, bagettet, vagy más péksütit is elkészthess vele.

Kenyérsütő

Kenyérsütőgépekről általánosságban

A kenyérsütő alapvetően nem komplikált szerkezet, kompakt, nem igényel különleges karbantartást sem és összeraknod sem kell, használatra készen veheted ki a dobozból. Jellemző rájuk, hogy a tetejükön van egy fedél vagy ablakkal, de vannak olyanok melyeken ilyet nem találsz. A kezelőpanel majdnem mindig a kenyérsütőgép tetején található a kényelem érdekében. Némelyik kenyérsütő a készülék oldalán egy szellőzőnyílással is rendelkezik, hogy a levegő a tészta keléséhez bejusson a sütőedény belsejébe.

Így használd a kenyérsütőt

Függetlenül attól, hogy melyik kenyérsütőgépet választod, a sütési folyamat mindenhol nagyjából ugyanaz. Betöltöd a hozzávalókat a megfelelő adagolás szerint aztán elindítod a programot amelyiket éppen szeretnéd. (A legtöbb kenyérsütőnek több programja van, melyekkel más és más kenyereket tudsz készíteni). A tipikus sütési folyamat a kenyérsütőtől függően 2 és 5 óra között van. A sütési folyamat végén ajánlott a kenyeret egy rácsra tenni, hogy kihűljön, mielőtt elfogyasztanád, de vannak olyan kenyérsütők is melyek melegen tartó funkcióval is rendelkeznek. Fontos, hogy egy új recept kipróbálásakor össze kell hasonlítani a hozzávalók mennyiségét a kenyérsütőgépben jellemzően használt receptekkel. Nagyon fontos, hogy ne lépd túl a kenyérsütőgép edényének kapacitását és figyeld a receptet, mert lehet, hogy a te kenyérsütőd 1 kiló kenyeret készít a recept meg például 800 grammos kenyérhez készült.

Kenyérsütő használata

Az előnyök

Rengeteg előnye van a kenyérsütőnek. Nekünk az tetszik benne a legjobban, hogy pár óra alatt valóban friss, és olyan kenyeret készíthetünk otthon, amilyet biztosan nem kapsz a pékségben. Szerintünk az is klassz, hogy a legtöbb kenyérsütőgép rendelkezik időzítő funkcióval is, amely lehetővé teszi, hogy a sütési ciklust egy bizonyos időre állítsuk be. Szenzációs érzés péntek késő estére időzíteni így szombat reggelre friss kenyér vár.

Az is szuper, hogy mivel te választod meg az összetevőket, pontosan tudod mit eszel. Ez nem mondható el a bolti, és főleg nem a tartós kenyerekről.

Rendkívül egyszerű velük a kenyérsütés, szinte gyerekjáték. Csak ki kell választani a kenyeret, betölteni a szükséges alapanyagokat, az egész keverési, kelesztési és sütési folyamat a kenyérsütőgépben történik. sem rendetlenség nem lesz sem hibalehetőség. És van még egy előnye: bármilyen kenyeret elkészít neked ez pedig lehetőséget ad arra, hogy új ízeket és kenyérvariációkat fedezz fel.

2021-10-11 9:33