Tényleg van a grillezésnek szabálya?

2021-05-26 18:10
Tényleg van a grillezésnek szabálya?
Tele van az internet olyan cikkekkel, amikben megírják neked a grillezés valahány szabályát, vagy a – teljesen mindegy mennyi - hibát, amit elkövethetsz közben, és találsz olyan cikkeket is, ahol kapsz valamennyi tippet a „tökéletes grillezésért” jelentsen is ez bármit. Tényleg ilyen bonyolult lenne grillezni? Tényleg ennyi szabályra van szükség? Elmondjuk.

De hogyan válaszd ki a grillsütőt?

Mielőtt rátérünk arra, hogy milyen szabályai vannak a grillezésnek (vagy egyáltalán vannak-e) beszéljük meg, hogyan kell kiválasztani a megfelelő grillsütőt. (És egyáltalán milyenek vannak?)

A legegyszerűbbek a faszenesek. Van némi bája annak, ahogy megpróbálod majd meggyújtani a faszenet, ami persze majd csak sokadszorra sikerül és akkor is táplálni kell, de tény, hogy a húsnak szuper íze lesz. Ezek a legolcsóbbak, egy vacsora árából megvannak.

A gázgrillek egy összefoglaló név mert van benne lávaköves, kontakt és RBS technológiával működő is. (Ez az egyik legmodernebb, ahogy mondani szokták megcsinálja az ételt magától). A gázgrillek egyetlen hátránya az, hogy gázzal működnek, kell tehát hozzájuk gázpalack. Ettől mi ódzkodunk.

Az elektromos grillek előnye, hogy azokkal akár télen is tudsz grillezni, tiszta energia, és nem fogsz benne csalódni. Van hátránya: a legtöbb kicsi, ezért, ha 20 fős grillpartit rendezel akkor esélyes, hogy szakaszokban készül majd el a finom grillhusi (vagy zöldség).

Grillsütő választása

A grillsütés aranyszabályai

Szerintünk a grillezésnek egyetlen aranyszabálya van: az, hogy úgy készítsd el a finom grillkaját, ahogyan te szereted. Merthogy egészen más élmény lesz az ahogy a faszénen, vagy az elektromos grillen megsül a hús (vagy a zöldség): ínycsiklandó illatok, fantasztikus hangulat…

Szóval, nincsenek – olyan - szabályok, amik miatt a grillezés különösen nehéz lenne. Nyilván hosszan lehetne arról írni, hogyan készülj elő (olvastunk cikket, amiben felhívják arra a figyelmedet, hogy elegendő kaját vegyél) aztán arról is lehetne írni melyik húst érdemesebb meggrillezni (jesszus, hát a grillhúsokat) sőt akár hosszan ajánlgathatnánk borokat (szerintünk azt idd, ami tetszik neked, nem akarunk beleszólni) és nyilván adhatnánk tanácsot, hogyan pácolj (nem nagy feladat, veszel egy grillpácot) és még akár olyan hasznos dolgokat is megírhatnánk, hogy egy sajtot (soha nem gondoltad volna, igaz?) hamarabb el tudsz készíteni a grillen, mint egy fél kilós húst egyben.

Ha ennyi tanács nem elég, akkor van még kettő (egyébként ezek tényleg hasznosak) tanácsunk: mindig figyelj oda, hogy a sütés után a grillt szinte hidegen rakd el, és az sem rossz ötlet, ha megtisztítod.

Szerintünk tudsz grillezni: egyetlen feladatod van, kiválasztani azt a kerti grillsütőt amelyik számodra az ideális.

2021-05-26 18:10