Tippek a vasaláshoz

2020-06-17 18:05
Tippek a vasaláshoz
A HDplanet webshopjában számos vasaló és gőzállomás található, melyek kiválóan alkalmasak a mindennapokban felmerülő feladatok ellátására. Összeszedtünk néhány jól bevált tanácsot, hogy a vasalás még könnyebben menjen velük.

A nedves ruhákat könnyebb vasalni

A teljesen száraz ruhákat nehéz vasalni, így érdemes még kissé nedves állapotban nekilátni nekik. Ha szárítógépünk van, akkor ez különösen igaz, a legtöbb berendezésen van is egy olyan fokozat, amely még kissé nedvesre hagyja a ruhákat.

Ha már megszáradtak a ruhák, akkor a vasaló gőz funkciójával lehet könnyíteni a vasalás folyamatán, vagy a spriccelésért felelős gombbal közvetlenül vizet is fröcskölhetünk az anyagokra. Egyes vasalók nem tartalmaznak tartályt, ez esetben egy pár száz forintos műanyag flakon is megfelel a célra, csak legyen hozzá szórófej. A legtöbb hobbi- vagy kreatívboltban kaphatók hasonló üvegecskék, érdemes bevásárolni belőlük.

Vasalás

A vasaló sok energiát fogyaszt

A vasaló sok áramot fogyaszt, így nem tanácsos percekre magára hagyni, mivel a talpat újra és újra felmelegíti az eszköz, ráadásul a magára hagyott gép tűzveszélyes is. Gyorsabban is végzünk a feladattal, ha a teljes bemelegedésre várva már kivasaljuk azokat a ruhákat, melyeknek elegendő az alacsonyabb hőmérséklet is.

A vasaló kihúzása után még jó ideig forró, ilyenkor szintén ki lehet még vasalni néhány megmaradt ruhát. A már teljesen gyűrődésmentes anyagokat pedig rögtön vállfára kell tenni, így nem gyűrődnek meg újra, és később nem kell ismét nekiállni a feladatnak.

Védeni kell a vasalót a sérülésektől

A cipzárakat, fémgombokat, csatokat vagy patentokat tartalmazó ruhák felsérthetik a vasalók tapadásmentes bevonattal ellátott talpát, amire utána rövid időn belül sok szösz és más anyag éghet rá. Jobb megelőzni a sérüléseket, és mindig óvatosan végezni a vasalást, különös gonddal a számunkra ismeretlen vagy még új ruhadarabok esetén.

Azokat a részeket, melyek károsíthatnák a vasaló talpát, körbe kell vasalnunk, így a ruha is sima marad, és a berendezésünket sem éri károsodás.

A ruhákat is védeni kell

Régi ökölszabály, hogy mintát tartalmazó ruhát csak kifordítva szabad vasalni, így a mintázat nem lesz töredezett, és nem is éghet rá a vasaló talpára. Érdemes azonban ezt a jótanácsot a többi ruhánál is megfogadni, hogy az anyagok ne fényesedjenek ki, és ne tegyen kárt bennük a forró talp.

A nagyon kényes anyagokat pedig még ezzel a megoldással sem lehet simábbá tenni, ilyenkor egy vékony törölköző vagy textilzsebkendő szükséges, mely felfogja a hő egy részét, és a ruha nem károsodik.

Túl nagy törölközők, függönyök vasalása

Ha túl nagy törölközőt, függönyt vagy más ruhaneműt kell kivasalni, akkor könnyen előfordulhat, hogy a már kivasalt részek újra meggyűrődnek a munka során. Ezeket a nagyméretű dolgokat többfelé kell hajtani, míg már kényelmesen el nem férnek a vasalódeszkán, és mindegyik oldalukat megvasalni. Ezután át kell fordítani a hajtogatást a másik felére, és azokat az oldalakat is gyűrődésmentessé tenni. Ezzel a megoldással lépésről-lépésre lesz sima a függöny vagy bármilyen más ruhanemű.


2020-06-17 18:05