A magyarok 28 százaléka néz tévéműsort a neten

2014-12-11 9:01

A 2014. májusi Nielsen Közönségmérés a magyar felhasználók tévénézési szokásait vizsgálta: azt kutatta, a lakosság hány százaléka néz tévét, és elsősorban milyen készüléken; illetve, hogy a mobil eszközök elterjedése hogyan módosított a tévézési szokásokon. A vizsgálat eredménye szerint a magyar háztartások 97 százalékában van tévékészülék, azaz a 4 éven felüli lakosságot tekintve mintegy 9 millióan tévéznek rendszeresen. A legelterjedtebb internetképes eszköz még ma is az asztali számítógép és a notebook; így ha épp nem a televíziót használjuk médiatartalmak fogyasztására, ezeken nézünk tévét online.

                                                 

Csak 6 százalék használja ki okostévéje funkcióit

A internetes tévénézők jellemzően18-39 év közötti nők, érettségivel vagy diplomával. Azonban az arányuk még alacsony: napi vagy heti rendszerességgel csak 6 százalék használja a fentieket erre a célra. Internetkapcsolattal a 4 éven felüli lakosság 77 százaléka rendelkezik, és 64 százalék használja rendszeresen: a legtöbben (52 százalék) asztali PC-n, majd laptopon (42 százalék) és táblagépen (13 százalék) neteznek. Okostévéje a magyarok 8 százalékának van, de csak 6 százalék használja ki online funkcióit. Az internetfelhasználók 28 százaléka tévézik a neten: elsősorban filmeket vagy sorozatokat néznek. A tévécsatornák műsorát élőben vagy utólag 16 százalék nézi meg online.

 

Főleg vetélkedőket és tehetségkutatókat nézünk a neten

A lakosság vizsgált szegmense 35 százalékának van okostelefonja, ám ezt használják az egyik legritkábban online tévézésre (2 százalék); ez részben a készülék méreteinek köszönhető. Tableten még kevesebben néznek filmet, mindössze 1 százalék. A magyar televíziós műsorokat csak 16 százalék követi a neten, ám csak 1 százalék teszi ezt naponta; 6 százalék hetente és 11 százalék havonta. A legtöbben (54 százalék) vetélkedőket és tehetségkutatókat néznek, 41 százalék hírműsorokat, 36 százalék szappanoperákat, 28 százalék pedig sportműsorokat tekint meg online. Közel 75 százalék az adott tévécsatorna honlapján, 22 százalék pedig valamilyen alkalmazás segítségével fér hozzá a tartalmakhoz.

2014-12-11 9:01