Az okostévék egyik legvonzóbb vonása: streaming-szolgáltatás

2014-12-31 14:45

Mi az a streaming?

 

Az angol folyam, áradat szóval jelöljük hazánkban is azt az adattovábbítási szolgáltatást, amely lehetővé teszi videó vagy audió közvetítés valós idejű élvezetét. Ennél a technológiánál a közvetítés minősége másodlagos szerepet tölt be az azonnaliság mögött, bár tény, hogy erre is nagy hangsúly kerül azért.

 

A streaming-technológia arra épül, hogy nem egyben tölti át a közvetítő szerverekről az adatcsomag teljes egészét, hanem kisebb csomagokban, így gyakorlatilag az indítás után azonnal elkezdődhet a lejátszás.

 

A streaming szolgáltatáshoz több minden is kell: a végfelhasználói ponton egy médialejátszó, amely egyben dekóder is és képes a streamet játszani, a kibocsájtó helyen kell egy kódoló, amely szállítható méretűvé teszi az adatcsomagot, és kellenek médiaszerverek, amelyek elérhetővé teszik ezeket bárki számára a világon.

 

 

De mi köze ennek az okostévékhez?

 

Az okostévén keresztül idegen tartalmakat (pl. Youtube videók) nézhetünk streaming technológia segítségével, de akár külső tárhelyen elhelyezett saját videóinkat is megtekinthetjük streaming formátumban, a nagy képernyőn. Vannak szolgáltatók, amelyek ehhez internet-előfizetést sem kérnek, hanem a televízió médiaboxán keresztül biztosítják az adatáramlást (ennek igénybevételéhez még okostévé sem kell feltétlenül).

 

Ha a szolgáltató birtokában van a megfelelő technológiának, a TV adás mellett kapcsolódó tartalmakat nézhetünk streaming technológia segítségével.

 

Különféle adatbankokhoz csatlakozva on-demand, azaz kívánság szerint tölthetünk le különféle streaming alapú videó-, és hanganyagokat, teljes filmeket. Az ezzel a technológiával megtekintett anyagok előre-hátra tekerhetőek és megállíthatóak (de nem tölthetőek le).

 

Tanuljunk meg még egy angol fogalmat: a „catch-up” azt jelenti, hogy a televízióban leadott szerkesztett műsorfolyamot (némi késedelmi idő eltelte után) digitális formátumban elhelyezik egy nyilvános helyen az interneten, ahol streaming formájában ingyen vagy térítés ellenében megnézhetőek. 

2014-12-31 14:45