Új szempontok szerint vizsgálják a tévézési szokásokat

2014-12-15 9:02

A Nielsen Közönségmérés 2014. október 1-jétől megkezdi az időeltolásos tévénézési adatok szolgáltatását. Az TSV adatbázis-szolgáltatás a társaság szerint fontos lépést jelent a televíziós médiapiac minden szereplője számára. Azért volt szükség erre a lépésre, mert egyre többen tekintenek meg tévéműsorokat egy későbbi időpontban: 2013 szeptemberében még 2,1 millió volt azok száma, akik a sugárzást követően, utólag néztek meg televíziós tartalmakat, egy évvel később ez a szám viszont már 3,8 millió főre ugrott.

                                     

42 százalék tudja digitálisan rögzíteni a műsorokat

Tehát jelenleg a magyar háztartások 42 százalékában van a műsorok digitális rögzítésre alkalmas eszköz (DVR). A digitális vételre váltó felhasználók mellett a műholdas és kábeltévére előfizető lakosság körében is egyre több a TSV funkcióra alkalmas készülék. Azonban a teljes tévénézésre fordított időnek jelenleg még csak 1 százalékában nézünk késleltetve tévéműsort: 2014. augusztusi adatok szerint egy tévénéző átlagosan 4 óra 25 percet ül a készülék előtt; késleltetve viszont csupán 2,8 percet tévézik.

 

A tévétársaságok már azt is tudni fogják, ki nézte meg utólag a műsoraikat

Ám a tévénézési szokások kétségtelenül változnak: ezért is döntött úgy a Nielsen Közönségmérés Kft., hogy idén októbertől már az időeltolásos tévénézésre vonatkozóan is szolgáltat információkat az ügyfeleinek, így azok nem csak az eddig megszokott nézettségi adatokat kapják majd. Így a tévétársaságok nemcsak azt tudhatják meg, hányan nézték műsoraikat a sugárzás időpontjában, hanem azt is, hány előfizető tekintette meg azokat a következő egy héten; azaz pontosabb információkat kapnak arra nézve, valójában hányan látták az adott adást.

2014-12-15 9:02