A külső háttértárak előnyei

2020-10-29 12:57
A külső háttértárak előnyei
Az egyre nagyobb méretű pendrive-ok elterjedésével erősen kezd visszaszorulni a külső winchesterek használata, pedig még mindig van létjogosultságuk a piacon. Egyedi előnyeik és nagyon alacsony áruk miatt várhatóan még jó sokáig velünk maradnak. Ebben a bejegyzésben olyan okokat szedtünk össze, amelyek miatt mindenképpen érdemes bevásárolni egy minőségi külső HDD-ből.

Hatalmas méret

A méret az a tulajdonság, ahol egy háttértár még mindig verhetetlen. Míg pendrive-okból lehet akár 512 GB-osat is találni, ezek ára magas, minőségi gyártótól nem ritka a százezer forintos tétel sem. Ezzel szemben ez a méret a külső tárhelyeknél még csak a belépő szint, sokkal jellemzőbb az 1 TB-os termék a kereskedőknél. És ez még messze nem a csúcs, ma már gond nélkül lehet akár 4 TB-os winchestert venni, pár tízezer forintért.

Ezek a számok is azt mutatják, hogy a nagyobb tárolók esetében csak és kizárólag a HDD az alternatíva, a rendkívül kedvezményes ár/érték arányról nem is beszélve.

Backup tárhely

A nagyméretű kivitel nem csak az adatok mozgatásához ideális, hanem a biztonsági mentések elkészítéséhez is. Bizonyos szabályok betartásával nagyon megbízható és jó hatásfokú backup rendszer alakítható ki a több gigabájtos HDD-k segítségével, melyek robusztus kialakításuk miatt viszonylag jól tűrik a környezeti behatásukat is.

Ha óvakodunk a leejtésüktől vagy vízbe merítésüktől, illetve védekezünk az áramingadozások ellen, a külső winchester megoldást jelenthet a rendszeres backupok megőrzésére.

Külső HDD

Gyorsan lecserélhető

Ha a külső tárhely elromlik, könnyen és gyorsan le lehet cserélni. Ma már nem ritka, hogy a hipermarketek is árulnak winchestereket, de Magyarországon nehéz olyan helyet találni, ahol ne lenne pár tíz kilométeres körzetben műszaki áruház.

Az internet pedig telis-tele van megbízható webshopokkal, a HDplanet kínálatában is fontos szerepet kapnak a külső háttértárak. Ezekből vásárolva nem csak a pontos specifikációk ismerhetők meg, de a csatolt képekkel akár távolról is ellenőrizhetjük a megjelenést. Bár egy külső HDD-nél nem feltétlenül a kinézet a legfontosabb, azért egy szépen megtervezett és kiváló színt kapó termék fel tudja dobni a szobánk hangulatát.

Nehéz elveszíteni

Míg az egyre kissebbé váló pendrive-ok esetében a legtöbbször azért kell új eszközt venni, mert a régi elveszik, ez nehezen történik meg egy külső merevlemezzel. Szabványos méretük miatt a legtöbb táskagyártó már hosszú évek óta készít a számukra belső zsebeket, így akárhova is megyünk, kényelmesen magunkkal vihetjük őket. A pont tenyérbe passzoló termékek éppen akkorák, ami még nem akadályozza a szállítást, de véletlenül már nem tudjuk kirántani a csomagunkból.

Első osztályú minőség

Kis túlzással állítva minden prémium HDD-gyártó készít külső merevlemezeket, ezért a kínálat hatalmas, az árak barátságosak, a minőség pedig átlagon felüli. Míg pendrive-oknál nem nehéz belefutni hamisított példányokba, a winchestereknél tíz-húszezer forintért már top gyártók termékeit vehetjük meg.

Ez a HDplanet webáruház kínálatára is igaz, ahol csak olyan jól ismert, iparági vezetők külső tárhelyei rendelhetők meg, mint a Toshiba, a Western Digital vagy a Seagate.



2020-10-29 12:57