Pendrive (pendrájv)

Megjelenítés:


Oldalak:

1
 

Pendrive

A pendrive még ma is praktikus számos speciális célra, annak ellenére, hogy egyes szőrszálhasogatók szerint már eljárt felette az idő. De hiszen ez koránt sincs így! Hogyan mozgatnánk például egyszerűen egy nagyobb bemutató anyagát, ha úgyis céges gépen kell előadnunk?!

Lássuk, mi is az a pendrive!

A pendrive egy külső adathordozó eszköz. Nevét valószínűleg onnan kaphatta, hogy annyira kicsi és praktikus, hogy akár egy toll méreteivel is vetekszik, illetve a zsebben, kis helyen is elfér. Fontos, hogy a pendrive tehát kizárólag tárolásra használható, önálló működésre nem alkalmas. A pendrive-ban található adathordozó chip különböző méretű lehet. Jellemzően 1 és 32 Gigabájt között mozognak a lakosság számára tervezett pendrive-ok, de reklámcélokra, reklámajándékként elképzelhető ennél lényegesen kisebb kapacitás is. Ahogyan jellemzően professzionális felhasználásra akár ennél sokkal nagyobb chippel is találkozhatunk. A pendrive egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy tartós, karbantartást gyakorlatilag nem is igényel, illetve minimális odafigyelés mellett gyakorlatilag elronthatatlan. A pendrive-on tárolt adat bár többnyire dokumentum formátumú, de lehetséges rajta a zene és a film, azaz audio és videó anyag tárolása is, mint ahogy rendszerfájloké is.

Hány Gigabájt legyen a pendrive mérete?

Láthatjuk, hogy a pendrive chipje különböző mennyiségű adat tárolására lehet alkalmas, ez a skála pedig igen széles. A gyakorlatban azonban a lakosság felhasználására szánt, átlagos méretű pendrive-ok kapacitása ennél szűkebb körben mozog. Átlagosan azt szoktuk mondani, hogy a felhasznált vagy felhasználni kívánt adat mennyiségétől függően ma a 8 és a 32 Gigabájt közötti pendrive-ok tárhelye elegendő szokott lenni.

Gyakran elhagyja a pendrive kupakját? Válasszon más típust!

A pendrive-ok esetében gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a kupak hamar eltűnik, elfelejtődik, otthagyják valahol. Ezáltal pedig a szabadon hagyott rész könnyebben megsérülhet, így pedig az adataink sincsenek tökéletes biztonságban. Ha tudjuk, hogy olyan helyen fogjuk használni a pendrive-ot, ahol könnyű otthagyni a kupakot, például vizsgán, izgalmas előadáson, akkor választhatunk olyan pendrive-ot, ahol a kupak is egybe van építve az alkatrésszel. Ráhajtós, eltolós, elcsavarós és számos hasonló praktikus megoldás létezik arra, hogy lehetetlen legyen elhagyni a pendrive kupakját. Ez egyébként egy gyerek- és kisállatbarát verzió is egyben.

Hogyan távolítsuk el megfelelően a pendrive-ot a számítógéptől?

A pendrive „elrontásának” az esetleges durva sérülés, magasról leejtés mellett, gyakorlatilag az egyetlen lehetősége az, ha nem megfelelően távolítjuk el a számítógéptől. Míg régen elég volt a pendrive-ot egyszerűen kihúzni az eszközből, ma már ehhez néhány egyszerű lépést is meg kell tennünk, amire a számítógép mindig figyelmeztet. Ne sajnáljuk az időt erre a néhány másodperces procedúrára: zárjunk be mindent, ami futott a pendrive-on és várjuk meg, amíg a számítógép jelzi, hogy az eszköz készen áll az eltávolításra!

Szeresse meg ön is a pendrive-ot, hiszen egyszerű és praktikus segítség a mindennapokban! Ne cipelje magával a laptopot mindenhová, kímélje a sérülésektől, ahová elég lehet, vigye inkább a könnyű kis pendrive-ját magával!