Hogyan legyen hosszabb életű a klíma távirányító?

2020-02-24 11:52
Hogyan legyen hosszabb életű a klíma távirányító?
A fejlődés nem csak a jobb hatásfokon és a szebb megjelenésen mérhető, hanem a korábbinál jóval kényelmesebben használható termékeken is. Ma már alap tartozék a távirányító, mely különösen akkor fontos, ha az eszköz a plafon alatt kapott helyet. De a padlószinten elhelyezett klímáknál is egyszerűbb így irányítani, mint folyamatosan felállni, és a gép gombjait nyomkodni.

Egyre többen választják a klímát a nyári forróság ellen, és egyre profibb berendezések érhetők el a piacon. A technológia fejlődésével pedig a magyar otthonokban is megjelentek az inverteres légkondik, melyekkel már fűteni is lehet.

A fejlődés nem csak a jobb hatásfokon és a szebb megjelenésen mérhető, hanem a korábbinál jóval kényelmesebben használható termékeken is. Ma már alap tartozék a távirányító, mely különösen akkor fontos, ha az eszköz a plafon alatt kapott helyet. De a padlószinten elhelyezett klímáknál is egyszerűbb így irányítani, mint folyamatosan felállni, és a gép gombjait nyomkodni.

A klíma távirányítók tömeges használata azt is jelenti, hogy mindig lesz olyan irányító, mely éppen tönkre megy vagy elveszik. Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyekkel hosszabb életű lehet a klímaberendezés eme fontos kiegészítője.

Tároljuk a rendeltetésének megfelelően

A klíma távirányítók cseréjének legfőbb oka a nem rendeltetésének megfelelő tárolás. Gyakori, hogy csak ledobjuk valahova ezt az eszközt a légkondi bekapcsolása után, aztán rálépünk, ráöntünk valamit, vagy elkeverjük valahova. Ilyenkor a klíma azért manuálisan is lekapcsolható, de elveszik az a kényelem, amelyet a távirányító jelentett.

Éppen ezért érdemes mindig rögtön a helyére tenni a távirányítót a használat után. Egyes légkondik falra szerelhető tokot adnak, melybe csak bele kell csúsztatni az eszközt. Ez a mozzanat nagyjából egy másodpercig tart, a tok pedig egy vagy két csavarral könnyel felfúrható a falra.

Néha a távirányító hátuljára egy erős mágnest rögzít a gyártó, ez a megoldás még kényelmesebb. Ilyenkor nem kell barkácsolni, mivel az irányítót egyszerűen oda kell érinteni a légkondi fémrészéhez, és rögtön odatapad. Ha a klíma túl magasan van, akkor pedig bármilyen fémfelület megfelel, akár a hűtő ajtaja is.

Ne adjuk gyerekek kezébe

Klímatávirányító nem gyerek kezébe való

Bár alapvető biztonsági intézkedés, hogy elemet tartalmazó dolgot nem adunk a kicsik kezébe, sokan mégis megfeledkeznek róla. A klíma távirányítója is érzékeny kiegészítő, mely általában a lehető legkönnyebb anyagokból készül a kényelmes használat érdekében. A kisgyermekek percek alatt darabokra szedhetik, és ha nem is nyelik le a gombelemet vagy a beépített akkumulátort, anyagi kárt jelent a távirányító cseréje és pótlása.

Háziállatokkal még jobban kell vigyázni, hiszen ők még azokat a legelemibb biztonsági tudnivalókat sem ismerik, amit a gyerekek már megtanulhattak. A macskák, kutyák szőre amúgy sem tesz jót a távirányítónak, de a kutyák még meg is tudják rágcsálni ezt a kiegészítőt.

Ha pedig a kutya szétrágja az irányítót, akkor jó valószínűséggel le is nyel néhány alkatrészt, vagy a száján át felszívódhatnak az elem részei, vagy más szilánkok. Ezek mérgezést, esetleg az emésztőrendszer sérülését is okozhatják. Az előhagyott távirányító miatt így könnyen műtétre kerülhet a kisállat, több tízezres számlával megterhelve a családi költségvetést. A lakásban tartott állatoknál tehát mindig extra gondossággal kell eljárni, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy a róluk lehulló szőrszálak miatt gyakrabban kell kitisztíttatni a klímát is.

Karbantartás

Olvassa el korábbi cikkünket, amit a távirányítók tisztításáról írtunk.


2020-02-24 11:52