Hogyan válasszunk billentyűzetet?

2020-08-19 10:40
Hogyan válasszunk billentyűzetet?
Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogyan válasszunk számítógépes egeret. Akkor bemutattuk, hogy nagyon sokféle kinézetű, típusú és működési módú egér létezik, nincs ez másképp a másik fő beviteli eszközzel, a billentyűzettel sem.

A HDplanet számítógép billentyűzet kategóriáját böngészve látható, hogy a legkülönfélébb kialakítású és megjelenésű termékek vásárolhatók meg. De melyik a legjobb, és melyiket válasszuk munkához, melyiket játékhoz? Ebben a bejegyzésben ennek eldöntéséhez adunk tanácsokat.

Klasszikus kialakítású billentyűzetek

A billentyűzetek klasszikus kialakítása már évtizedek óta változatlan, legfeljebb a különféle nemzeti változatok miatt térnek el egymástól. Középen találhatók a betűk, felettük a számok és a funkcióbillentyűk, jobb oldalt pedig egy extra numerikus rész. Ez a felosztás nagyon jól bevált, kényelmesen használható, és ha nem tesszük ki fizikai behatásoknak az eszközt, hosszú évekig működik.

Idővel aztán megjelentek az ilyen billentyűzetek kényelmesebbre fazonírozott változatai, például a slim, amely kisebb súlyt és laposabb megjelenést takar. Az ergonomikus billentyűzeteknél az egyes részeket kissé eltekerték egymáshoz képest, így még jobban kézre állnak és kisebb eséllyel szerezhetünk kéztőalagút-gyulladást.

Már kissé sci-fibe hajlók azok a billentyűzetek, ahol a klasszikus forma egyes részeit elhagyták vagy lecserélték, esetleg más anyagból készítették. Ide tartoznak a gumiból, szilikonból gyártott darabok, amelyeket esetleg ki is lehet mosni, vagy a csak asztalra teríthető, pár milliméter vastagságú lapocska. Hogy ezek közül melyik tetszik nekünk, az egyéni ízlés kérdése, a klasszikus működési modellt nem befolyásolja.

Billentyűzet

Drótnélküli billentyűzetek, szettek

Természetesen a billentyűzeteknél is megjelentek a drótnélküli vagy vezetéknélküli kivitelek, melyekbe pár AA- vagy AAA elemet kell beszerelnünk a működéshez. A billentyűk lenyomása keltette rádióhullámokat itt is egy vevőegység fogja, amit a számítógép USB portjába kell dugnunk.

A gyártók emellett folyamatosan hozzák ki az újabb modelleket, amelyek még több változatosságot nyújtanak. Léteznek már olyan billentyűzetek, melyek egy tapipadot tartalmaznak, ezt a lapos felületet simogatva az ujjunkkal mozgathatjuk a kurzort. Más termékek egy trackballt kaptak, ez az úgynevezett hanyatt egér, ahol egy gömb van a billentyűzetbe szerelve, és ezt forgatva mozgatjuk a kurzort.

A kínálatból nem maradhatnak ki a szettek sem, ahol már egér is jár a billentyűzethez. Ezek kábellel vagy kábel nélkül kapcsolódhatnak a számítógéphez, de nagyon ritkán olyan termékkel is találkozni, ahol az egér van hozzákötve a billentyűzethez.

Játékos billentyűzetek

A billentyűzetek prémium kategóriáját is a játékra készült, úgynevezett gamer termékek jelentik. Ezek gyakran sokkal több gombbal rendelkeznek, egy vagy több színben pompázó, ledes billentyűzetvilágítást kapnak és akár extrém kivitelben is készülhetnek. A legjobb termékeknél persze az is fontos, hogy rövid válaszidővel tudjuk irányítani a kiválasztott játékot.


2020-08-19 10:40