Billentyűzetek

Megjelenítés:

Billentyűzetek

BILLENTYŰZET

Amikor már az oktatás is digitális módon zajlik, egyre kevesebb olyan háztartás van, ahol nincs számítógép. A számítógépekhez szükség van néhány kiegészítő eszközre, mint például a billentyűzet és az egér.

Mi alapján válassz billentyűzetet?

Elsősorban a felhasználás határozza meg a billentyűzet típusát. Attól függően, hogy munkavégzésre vagy számítógépes játékok lebonyolításához akarsz egy tökéletes billentyűt, választhatsz a hagyományos és az új fejlesztésű modellek közül.

A rendkívüli helyzetek sokszor megkövetelik, hogy a dolgozókat home office-os munkavégzésre rendeljék, így az otthoni számítógép használat mennyisége és időtartama is megnövekszik. A munkahelyen erre a célra kialakított munkaállomások vannak, de otthon, lehet, hogy a konyhaasztalon köt ki a céges laptop. Ha eddig PC-n dolgoztál, biztosan kényelmetlenebb és lassabb lesz a munka a laptop segítségével, de felgyorsíthatod a folyamatokat a megszokott ritmusra, ha egy billentyűzetet csatlakoztatsz hozzá. Az egészségesebb testtartást is elősegítheti egy külső billentyűzet.

A billentyűzetválasztás általában szubjektív alapokon nyugszik: nem mindenkinek ugyanaz a kényelmes, és nem mindenki ugyanazt a kivitelt szereti. Régen, amikor csak maximum 2 féle billentyűzet közül lehetett választani, jóval egyszerűbb volt a döntés, de a lehetőségek is sokkal korlátozottabbak voltak. Most, a szabadság mellé jár némi dilemma is, hogy „Vajon melyik billentyűzettel leszek a legboldogabb?”

Maximális gyorsaság játék közben

A tökéletes játékélményhez speciálisan kialakított, úgynevezett gamer billentyűzet dukál. Lehet már egykezes billentyűzetet is vásárolni, ami a több órás videojáték alatt a kényelmet gumis tenyértámasszal és ergonomikus kialakítással biztosítja. A játékhoz szükséges alap billentyűket a gamereknek kifejlesztett billentyűzet külön kiemeli és meg is erősíti, hogy a reakcióidő még gyorsabb legyen. Ezt segíti elő a billentyűk íves formája is, melyek strapabíróbbra vannak tervezve, mint a hagyományos billentyűzeten, hogy a játék hevében bírják a nagyobb igénybevételt is.

Egyéb speciális billentyűzetek

Van olyan billentyűzet, amin nincs numerikus rész, helyette inkább touchpad van, de olyan is, ami kizárólag csak a numerikus részt, azaz a numpadot tartalmazza. Bizonyos helyzetekben ez lehet a leggazdaságosabb megoldás.

Vezeték nélkül vagy vezetékkel?

Kinek melyik a szimpatikusabb és a kényelmesebb. Sokan nem szeretik a kötött vezetékeket, nekik egyértelműen a vezeték nélküli változat a megfelelő. Ha gyakran kell utazás alkalmával vagy rendhagyó helyeken dolgoznod, akkor neked is a vezeték nélküli billentyűzetet ajánljuk. A vezeték nélküli megoldások is USB-vel csatlakoznak a géphez, a billentyűzet pedig elemmel működik, és esetleg annyi lehet az árnyoldala a vezeték nélküli megoldásnak, hogy amikor merül az elem, akkor olykor érthetetlen hibákat vét a legfőbb beviteli perifériánk. Ezért még a vérprofik is szeretik a vezetékes megoldásokat, mert azoknál ez a hibajelenség sosem fordulhat elő.

Világítson a billentyűzet?

Ha sokat dolgozol este, a gépelést nagyban meg tudja könnyíteni a billentyűzet háttérvilágítása. Ráadásul több színből is kiválaszthatod a neked tetsző beállítást, és még menő is leszel tőle. Bizony, ezek is számítanak.

Milyen nyelvű legyen a billentyűzet?

Természetesen az a legcélravezetőbb, ha az anyanyelvünknek megfelelő a billentyűzetkiosztás, tehát magyar. Az angol nyelvű billentyű kiosztást nem mindenki tudja megszokni, mert értelemszerűen nincsenek rajta a magyar ékezetes betűk. Tehát ezt a billentyűzet kiválasztásánál mindenképpen nézd meg, hogy legyen meg mind a 44 magyar betű!

A billentyűzet gombjai is számítanak?

Egy zsúfolt irodában mindenki jobban örül, ha az új típusú billentyű gombokkal dolgoznak a kollégák, ami sokkal csendesebb, mint a hagyományos, robosztusabb társaik, amik minden leütésnél a jellegzetes kopogó hangot adják ki. Ha a gyermek alszik, az otthoni munkavégzésnél is a csendesebben működő gombok a jobbak, bár vájt fülűek ennek a hangját is hallják természetesen.

A billentyűzet kiválasztásánál gondolj először arra, hogy mire szeretnéd használni, mekkora a kezed, mit szeretnél, hogyan nézzen ki, a korábbi billentyűzeted milyen volt és mi a véleményed arról, továbbá, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli legyen-e. És már készen is vagyunk. Nem is bonyolult, ugye?