Így válassz headset-et

2020-12-14 12:40
Így válassz headset-et

Szuper, ha a tévédnek, a monitorodnak, a notebookodnak van olyan beépített hangszórója, amin lehet zenét hallgatni, vagy aminek segítségével be tudsz csatlakozni egy meetingre, és hallod a játékod hangját. Az is jó, ha rácsatlakoztatsz egy hangszórót, amin keresztül valahogy hallod a hangot, de ezek a megoldások szinte élvezhetetlenek. A headset lesz a te megoldásod. Kettő perc alatt mindent megmondunk róla, egy cikkben.

Ezért jó a headset.

Hacsak nincs játékszobád, csendszobád, mindig kompromisszumot kell hoznod akkor, ha zenét hallgatnál, játszanál a számítógéppel, laptoppal. Egyrészt a beépített hangszórók minősége szánalmas (mintha egy dobozból jönne a hang) másrészt ott vannak a környezeti zajok (ami miatt nem tudod koncentráltan hallgatni a zenét) harmadrészt nincs meg a megfelelő hangtartomány: nehezen hisszük el azt, hogy a monitorodba integrált hangszóró 20-20 kiloherzig minden hangot átad. Arról nem beszélve, hogy mekkora a teljesítményük: nem tudsz elmélyedni a zenében / játékélményben. De mi való neked: a headset vagy a fülhallgató?

Headset vagy fejhallgató?

Ha eldöntötted, hogy magasabb szintre szeretnéd emelni a zenehallgatást, a játékélményt, elsőként az kell eldönteni, hogy mire van szükséged? Headsetre vagy fejhallgatóra? A headset előnye az, hogy a kommunikáció lehet kétoldalú mert van mikrofonja. Ha tehát meetingre kell, vagy olyan online játékhoz amikor csapatban egymással egyeztetve is lehet játszani akkor el is dőlt: a headset az, amire szükséged lehet (és érdemes alaposan átgondolni, mert előny lehet a lecsatolható mikrofonos változat). A fejhallgató kicsit kevesebbet tud mert azzal nincs lehetőséged a kétoldalú kommunikációra.

Íme a kérdések, amiket meg kell válaszolnod mielőtt megveszed a headsetet.

headset választás

Mire használod majd a headsetet?

Talán a legfontosabb azt eldöntened, hogy majd mire szeretnéd használni. Választhatsz pehelykönnyű, kifejezetten telefonhoz készülő, fülbe dugható (ezért nagyon kellemes kialakítású, és ergonomikusan tökéletes) headsetet, „általános” headsetet, amivel zenét is tudsz hallgatni és akár becsatlakozhatsz egy meetingre és vannak kifejezetten játékhoz készült a játékélményt kimaxoló headsetet.

Mennyire fontos a kényelem?

A headsetek között kimagaslóan kényelmesek azok, amelyek a pántja párnázott (végül is a pánt hozzáér a fejedhez, és nyomhatja) illetve a kagylóknál is az az ideális, ha extra puha mert lehet, hogy akár órákig „nyomja” a füled, ami rendkívül kellemetlen tud lenni akkor, ha kényelmetlen a headset. A kényelem persze együtt jár azzal is, hogy állítható legyen a legtöbb dolog, ami csak lehet: a mikrofon, a pántok, minden.

Arra is érdemes figyelned, hogy van headset kifejezetten gyerekeknek is: ha gyereknek veszel válaszd azt.

Mit hallgatsz majd rajta leginkább?

Ezt a kérdést ne értsd félre, tudjuk, hogy mit. A kérdés ott válik értékessé – csak így nehéz lett volna azonnal rákérdezni – hogy mit szeretnél majd hallgatni. Mert teljesen más headsetet érdemes választanod akkor, ha komolyzenei hangversenyeket akarsz hallgatni, ha trash metált, vagy akkor, ha az egyetlen cél a játékélmény, a játékeffektek.

Milyen a csatlakozó és a kábelhossz?

Mielőtt megvásárolod a headsetet gondold át, hogy milyen csatlakozója legyen (vagy éppen vezeték nélkülire vágysz). Ez azért fontos, mert rengeteg fajta csatlakozó van, fontos, hogy az adott headsetet tudd csatlakoztatni. A kábelhosszt azért érdemes átgondolni, mert a gyártók többféle méretben gondolkodnak: vannak 2, 2,5 méteres, de akár ennél rövidebb kábelek is. Ha bloothoote-os headsetet választasz akkor ezzel nincs gondod.

Mennyibe kerülhet?

Úgy gondoljuk, hogy ez is fontos. Nálunk már 3500 forinttól találsz headsetet, de nyilván annak korlátozottabb a minősége, mint a csúcsminőségű drágának. Mi azt gondoljuk, hogy 8-12000 forint között már egy kitűnő ár-érték arányú headsetet tudsz venni akár karácsony ajándékba is.


2020-12-14 12:40