PC és Konzol Fejhallgatók és fülhallgatók

Megjelenítés:


Oldalak:

1
 
2
 
Következő »

Fej és fülhallgatók

FEJ- ÉS FÜLHALLGATÓK

Elég csak az utcára kilépnünk, hogy a legkülönfélébb fülhallgatók széles választékával megismerkedjünk: embertársaink között hatalmas népszerűségnek örvendenek a fülbedugós és fülön-fejen kívül viselt különböző fülhallgatók. Nyilvánvaló, hogy ha az utcán ilyen arányban találkozunk ezzel az eszközzel, akkor az otthonokban és irodákban lassan már 100%-ban fellelhetőek.

Ha másokkal való beszélgetésben merül fel a „Milyen fülhallgatót válasszak” kérdés, akkor órákon át tartó hitvitákba bonyolódhatunk, ha nem vigyázunk. Ugyanis a fej- és fülhallgató választás olyan, mint mikor valaki leteszi a voksát a bicikli mellett az autó ellenében, vagy ha márka kerül szóba, akkor meg ott tartunk, mint mikor arról vitatkozunk, hogy a Ford a jobb autó vagy az Opel.

A fej- és fülhallgatóknál ugyanakkor igaz a mondás is: a puding próbája az evés. A füle mindenkinek annyira egyedi, mint az ujjlenyomata, így a fülkagylónk és a füljáratunk, de a fülünket körbe vevő erek is speciális, saját, csakis ránk jellemző elrendezésben találhatóak a fejünkön. Ezért, bármilyen kedvező véleményeket is olvasunk egy-egy termékről, bármennyire is sokat áradoznak róla mások, lehetséges, hogy mi az első fél óra használat után a sarokba vágnánk legszívesebben, mert számunkra annyira kényelmetlen.

Fülhallgatónak azt nevezzük, amit fülbe kell dugni, fejhallgatónak pedig azt, ami a fülkagylót körbeöleli, és mivel ezek a párnázott részek súlyosak is, a fejünk tetejére simuló, stabilizáló tartórészek is együtt járnak vele.

Alapvetően azt kell figyelembe venni, hogy mit szeretsz, illetve mit szoktál meg? Szereted, ha cirka 65 dekányi, de esetenként akár több mint egy kilós súly van folyamatosan a fejeden, miközben ahhoz, hogy le ne essen, ennek még szorítania, tartania is kell? Szereted, ha érzed, hogy van ott valami, vagy épp ellenkezőleg: azt szereted, ha észre sem veszed, hogy használsz valamit?

A fej- és fülhallgatóknál is vannak olyan opciók, amiket még figyelembe kell venni, mint például az, hogy van-e hozzá csatlakozó mikrofonjuk, milyen módon csatlakoznak a hangvezérlő hangkártyához (USB, Jack dugó, vagy Bluetooth), milyen hosszú a kábelük (ha vezetékesek egyáltalán), mennyire ergonomikus a kialakításuk, de mindig az az elsődleges kérdés, hogy MI A KÉNYELMES számodra?

A világ legjobb fejhallgatóját is utálni fogod, ha eleve utálod azt, ha valami ilyen masszívan körbeveszi a fejed, de a világ legjobb fülhallgatója is a fiók mélyén fogja végezni, ha a használatával egyszerűen azt érzed, mintha valami belülről birizgálná a dobhártyádat.

Szóval az elsődleges döntés mindig szubjektív: fejhallgató legyen, vagy fülhallgató? Vannak, akik mindkét verzióra beruháznak, és éppen aktuális állapotuk alapján választanak eszközt. Nincs előírás arra, hogy gamereknek kizárólag csak brutál nagy fejhallgatóval lehet játszaniuk, és azt sem írhatja elő senki, hogy a nagymama csak fülhallgatón keresztül beszélhet az unokájával.

Azt tudni kell, hogy vélhetően a fejhallgatók azok, amik a legteljesebb hangzást ki tudják szolgálni, feltéve persze, ha maga a hangkártya is alkalmas rá, illetve maga a hang is úgy van keverve. Nem lesz 5.1 hangzás a mono-ból csak azért, mert hiperszuper fejhallgatót veszünk! Mindennek stimmelnie kell mindennel, ha a maximumot vagy épp a stúdió minőséget akarjuk kihozni, netán mi magunk akarunk zenét alkotni. Ha nincsenek ekkora igényeink, akkor bátran válogathatunk a középkategóriás, vagy éppen az olcsóbb termékek között is, a család tagjainak akár különbözőeket beszerezve.

A fej- és fülhallgatók fogyóeszköznek tekinthetők, mivel rendszeresen fizikai behatásoknak vannak kitéve, és bizony az is sokszor előfordul, hogy balesetek érik őket (leesnek, beszorulnak valahova, megrágja őket a kutya, és hasonlók), de vannak, akik rendszeresen el is veszítenek párat évente, mert mindenhová magukkal viszik őket, csak éppen hazavinni felejtik el.

Ma már nagyon gyakori hogy mind a fej-, mind a fülhallgatók mikrofonnal, úgynevezett headsettel vannak ellátva, egyszerre szolgálva ki a kommunikációs igényünk mindkét alapvetését: a hallgatást és a beszédet is.

A fej- és fülhallgatóknál vannak még szakmai szempontok a hangzásra vonatkozóan: az úgynevezett érzékenység (dB, avagy decibel a mérőszáma, és végső soron a hangerő-képességre utal) és az impedancia (Ohm-ban mért ellenállás, ami azért fontos, mert ahova a fülhallgatót csatlakoztatjuk, annak is hasonló ellenállással kell rendelkeznie, máskülönben nem lehet kihozni az eszközből a gyártó által ígért teljesítményt), továbbá, hogy milyen hangtartományt fednek le. Általában a 20Hz-20 kHz-es hangintervallumot fedik le hangtartomány szempontjából, a hangerőt determináló érzékenységben és a hangzás kiteljesedését jelző impedanciában viszont lehetnek eltérések, ezekre érdemes egy-egy pillantást vetni vásárlás előtt.

Érdemes minden lehetőséget jó alaposan átböngészni, mert amíg nincs tapasztalatunk ezekkel az eszközökkel, addig igazából megérzés vagy mások javaslatai alapján tudunk dönteni, tehát a bogarászásra érdemes időt szánni. Később, amikor már a többedik fülesünket vásároljuk, akkor már a tapasztalataink fognak terelgetni a véleményünk szerint legjobb megoldások felé, ami a választás idejét le tudja majd csökkenteni.

Árukészletünk csak a legjobb, legkiválóbb minőségű fej- és fülhallgatókat tartalmazza, így a nem megfelelőséget maximum a szubjektív szempontok tudják előidézni, de a legtöbbször a családon vagy a baráti körön belül gyorsan gazdára talál az a füles is, amelyiket véletlenül nem jól választottak ki a vásárlóink.