Mi kell az otthoni mozizás megvalósításához?

2023-08-26 15:32
Mi kell az otthoni mozizás megvalósításához?

Mi sem lehet szebb annál, mint amikor kedvenc filmünket kedvesünk karjaiban nézhetjük meg a moziban? A technológia lehetővé tette számunkra, hogy a mozizás élményét odahaza is élvezhessük. Válasszon hozzá mozivásznat projektor vászon kínálatunkból!

Amióta a mozi létezik, a mozizás élményét otthonunkban akarjuk tudni. Egykor megelégedtünk a fekete fehér televízióval és a némafilmekkel is, de ma már házimozi és hatalmas vászon a belépő az otthoni filmnézéshez.

Mi kell az otthoni mozizás megvalósításához?

Projektor, projektor tartó, projektor vászon és házimozi. A projektor egy vetítő készülék, a vászon az, amire vetítünk, a házimozi pedig a térhatású hangért felelős. Kell még egy fényzáró sötétítő függöny a teljes elsötétítéshez, a film, amit meg szeretnénk nézni, a mozi ízét jelentő pattogatott kukorica és a kedvesünk, akivel a filmet szeretnénk nézni. Figyelem! A mozizás élménye nyomokban zsebkendőt tartalmazhat!

Mi kell az otthoni mozizás megvalósításához?

Mit tud a projektor vászon? Miért van rá szükség?

A mozikban sem a falra vetítik a filmeket, aminek az az oka, hogy a vászon sokkal szebb és élesebb képet produkál. Vászon és vászon között óriási különbségek vannak, elsősorban a méret és ennek értelmében a formátum más egyiknél-másiknál. (A 16:9-es képformátum a standard mozivászon méret.) Oktatáshoz, prezentációkhoz más képarányú és más anyagból készült vászonra van szükség. Az erre a célra alkalmazott vetítővászonnak könnyűnek és hordozhatónak kell lennie.

Miből készül a vetítővászon?

A legtöbb projektor vászon vinyl alapanyagból készült szövet, mégis sok az eltérés egyik-másik vászon között. Másfajta fényvisszaverés szükséges a házimozihoz és más az előadásokon használt vetítésekhez. A vásznak felületeinek fényerősítését ún. Gain értékben adják meg a gyártók, amire azért van szükség, mert pl. egy mennyezetre rögzíteni kívánt vászon fényvisszaverő tulajdonságai egészen mások, mint a hagyományos falra rögzített vásznaké.

Milyen projektor vásznat érdemes venni?

Hogyan válasszunk projektor vásznat?

A fentiek ismeretében vásárláskor tudnunk kell, hogy hová kerül majd a projektor és a projektor vászon a helyiségen belül. Ha filmet szeretnénk nézni, fekvő vászonra van szükségünk, előadásokhoz azonban gyakori az álló vetítőfelület használata is. Ahogy a televíziók esetében, úgy a vetítőfelületeknél is fontos a vászon és a néző közötti távolság. Ez az információ a projektor és a vászon használati utasításában is megtalálható, de a gyártók által közzétett online kalkulátorok segítségével is kiszámolható.

A projektor vásznak, amikor nincsenek használatban, a karc- és pormentesség miatt elbújtathatók. Ennek módja a feltekerés, ami az árnyékolókhoz hasonlóan történhet kézzel, vagy motorizáltan.

Minden egyéb igény kérdése, mert ezen felül a szövetek méretében és minőségében (fényvisszaverő tulajdonságában), valamint vastagságában van különbség, ezt érdemes tanulmányozni, hogy biztosan a legkiválóbb képminőség kerülhessen be a szobánkba.

Érdekes, hogy míg régen a mozizás éppen a közösségi élmény miatt volt népszerű, ma a négy fal között, kettesben, életünk párjával és kutyánkkal együtt, pattogatott kukoricát majszolva szeretjük nézni a filmeket, legyen az dráma, horror, vígjáték, vagy épp romantikus film. Az otthoni mozizás tökéletes megvalósításának alapja a projektor vászon és kedvesünkkel, vagy családunkkal töltött idő.

2023-08-26 15:32