Milyen porszívót érdemes választani?

2020-11-30 19:59
Milyen porszívót érdemes választani?
A porszívók piacán se szeri, se száma a típusoknak, így nehéz lehet kiválasztani, melyik típus ideális a számunkra. Erre nincs is ökölszabály, alapvetően mindig azt kell átgondolnunk, hogy milyen felhasználásra keresünk új gépet, és melyek a legfontosabb tulajdonságok a számunkra.

Porzsákos készülékek

A porzsákkal ellátott porszívók a hagyományos berendezések közé tartoznak, hiszen ez egy jól bevált konstrukció, ami már évtizedek óta segíti a háziasszonyok életét. A modern porzsákos készülékek persze már sokkal többet tudnak, és kielégítik a tiszta, élhető környezet iránti vágyunkat.

A nem cserélhető porzsákos gépeknél rendszeres időközönként meg kell tisztítanunk a zsákot, ez kissé macerásabb. Az eldobható porzsákos gépeknél viszont elegendő kidobni a zsákot, ha megtelik, és egy újat tenni a helyére. Az egész folyamat csupán pár másodpercig tart, így nehéz kényelmesebb módszert találni a porzsák ürítésére.

Porszívó készülék

Porzsák nélküli készülékek

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a porzsák nélküli készülékek, ezekben egy speciális műanyag tartály felel a felporszívózott szemét befogadásáért. Sokszor különféle csapdákat alakítanak ki benne, így a nagyobb tárgyak elakadnak ezekben, és nem befolyásolják a takarítás sikerét.

A porzsák nélküli készülékeknél az ürítés szintén könnyű, általában csak meg kell billenteni a tartály fedelét, majd kiönteni belőle a szemetet. Ez kissé macerásabb lehet, mint az eldobható porzsák esetében, figyelni kell például arra, hogy ne nagy szélben borítsuk bele az összegyűjtött koszt a kinti kukába. Ha pedig inkább a lakásban dobnánk a szemetesbe a portartály tartalmát, akkor figyelni kell arra, hogy könnyen koszos lehet minden a környékén.

A porzsák nélküli készülékeknek nagy előnye, hogy nincs cserélendő porzsák, a műanyag tartály ugyanis fixen a gép része. Általában beszerelnek azonban a gépbe mikrofiltereket, ezek a felelősek azért, hogy a levegőben szálló apró porszemeket, spórákat, polleneket és más anyagokat is begyűjtsék.

Egy idő után azonban még a leggondosabb használat mellett is elkoszolódhatnak, ekkor már nem szűrnek, és túlterhelve a motort, el is romolhat tőlük a porszívó. Az ilyen készülékekhez ezért szetteket lehet vásárolni, amelyekkel legalább évente egy-két alkalommal le kell cserélni az szűrőket.

Morzsaporszívók és álló porszívók

A fentieken kívül sokféle más kialakítású és célú porszívó is létezik, a morzsaporszívó például egy olyan apróbb eszköz, mellyel kisebb morzsákat és szennyeződéseket szedhetünk össze. Gyakran akkumulátorral működik, ezért könnyen magunkkal vihetjük, és ideális az autóban történő takarításhoz is. Arra azonban ügyelni kell, hogy köveket és sarat általában nem szedhet fel, ezért a kocsikban is az ülések és a műszerfal takarítására vethető be.

Az álló porszívók sokféle változatban léteznek, vannak közöttük mindenféle porzsákkal felszerelt, de portartályos gépek is. A fő különlegességük az, hogy úgy kell használni őket, mint egy partvist, emiatt könnyebb velük dolgozni. Nem kell vesződni a gégecsövekkel és hátfájósaknak is igazán jó alternatívát nyújthatnak.



2020-11-30 19:59