Porszívózás

Megjelenítés:


Oldalak:

1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
Következő »

Porszívózás

Porszívó

Szükség van egy új porszívóra? Nehéz a döntés, hogy milyen készülékre essen a választás? Létezik porzsákos és porzsák nélküli, vehetünk speciális, házi kedvencek mellé használatos készüléket, de van elektromos és robot porszívó is. Nos, segíthetünk?

Milyen típusú készülékek közül választhatunk?

Porzsákos
A porzsákos porszívók nagy előnye, hogy a porzsák nagyon higiénikus, hiszen nem kerül vissza a por a levegőbe. Létezik textilzsákos porszívó, de manapság már az eldobható porzsákok az előnyösebbek, hiszen akkor garantáltan nem jut vissza por a környezetünkbe. Ezeknek a berendezéseknek nagy előnye még, hogy kisebbek és így könnyebben hordozhatóak.

Porzsákos porszívó

Porzsák nélküli
A porzsák nélküli készülékeknek két típusuk van, a tartályos és a vízfilteres. A tartályos porzsák nélküli porszívók egy külön tartályban gyűjtik össze a port, amit könnyen ki tudunk üríteni. A levegőbe visszaszállhat a nagyon apró por, ezért már kitalálták a speciális rekeszes porszívókat is, amelyek hermetikusan el tudják zárni a port, így nem kerülnek vissza a levegőbe a porcicák.

POrzsák nélküli porszívó

Vízfilteres
A vízfilteres készülékek a levegőből vonják ki a nedvességet, amely nedvesség megköti a porszemeket, sőt a szagokat is eltávolítja. Ezeknél a berendezéseknél a filter tisztítása elengedhetetlen. Nagy előnye ennek a típusnak, hogy magasabb teljesítményű készülékek is léteznek belőlük.

2in1 és 3in1 gépek
A 2 in 1 gépek portartállyal és vízfilterrel is használható készülékek, a 3 in 1 kombinált berendezések pedig vízfilteres, takarítógép funkciós és a hagyományos porzsákos porszívási lehetőséggel is fel vannak szerelve. Az igények függvényében cserélhetjük a készülék tartályait. Az álló takarító gépek könnyen használhatóak, sokkal mobilabbak. Általában akkumulátorral rendelkeznek, így nem kell magunk után húzni a vezetéket.
A modern takarítógépek családjába tartoznak azok a készülékek, amelyek nemcsak porszívózásra alkalmasak, hanem akár fel is moshatunk velük.

Robotporszivo

Lakás mérete, elosztása

Fontos szempont a porszívónk kiválasztásakor, hogy mekkora a lakás, ahol használni szeretnénk a készüléket. Fel kell mérnünk, hogy kint is, vagy csak bent szeretnénk használni. Fontos azt is tudnunk, hogy mekkora helyünk lesz a tárolásra. Van-e emelet vagy csak egyszintes a ház? Például a vízteres porszívók nehezebben mozgathatóak az emeletre cipeléskor. Sok lépcső esetén egy kézi porszívó viszont jó szolgálatot tehet.

Felületek, melyekre használni szeretnénk

Fontos átgondolni, hogy kemény burkolatot kell porszívózni vagy sok szőnyeg van-e. Mert ha sok a szőnyeg, akkor turbókefére van szükség. Ha szőrös háziállataink vannak, akkor állatszőr kefét is kell vásárolnunk. A különböző felületekre vonatkozóan fel van tüntetve a készülékeken, hogy az adott felületeken mennyire hatékony az adott készülék.

Állóporszívó

Milyen felszereltségű a készülék?

A porzsák és a tartály mellett fontos, hogy milyen szűrőrendszerrel van ellátva a vásárolandó berendezés. Érdemes hepaszűrős készüléket vásárolni, főleg az allergiásoknak, háziállatok esetén pedig a szénszűrő is jó szolgálatot tehet. A készüléken érdemes megnézni a por-visszabocsátási értéket is, érdemes az "A" kategóriásat választani, főleg az allergiások esetén.
Általában a különböző szívófejek széles választéka áll a vásárlók rendelkezésére, hiszen vehetünk kemény padlóhoz, állatszőrhöz, kárpithoz és textilhez, sőt üvegfelülethez és radiátorhoz is csatlakoztatható tartozékot.