Minden, amit tudni akartál a power bankokról

2021-08-06 19:48
Minden, amit tudni akartál a power bankokról
Alig nagyobb, mint egy hitelkártya, olyan erős az akkumulátora, hogy akár egyszerre több eszközt is fel tud tölteni, pehelykönnyű, és már a neked tetsző színben is elérheted. Az előző mondat szinte minden vésztöltőnkre igaz. De akkor miért van belőle 60-70 féle? A cikkből kiderül.

Készenléti idő régen és most

Kütyüfüggők lettünk, de nem most, hanem már legalább 20-25 éve amikor először megjelentek a kvarcjátékok, aztán a Nokia telefonokon megjelent az első játék a Snake, a kígyó. És mindig mindenki ilyesmikkel játszott: a buszon, a vonaton, a munkahelyén. Igaz az akkori telefonok egy töltéssel akár 5-7 napokat is kibírtak. Aztán jöttek a polifonikusak (amelyek csengőhangja többszólamú volt) és színes kijelzősek: amiket akár már naponta, vagy naponta kétszer is tölteni kellett, mindaddig, míg elérkeztünk a mai telefonokhoz. A modern okostelefonok mérsékelt használat mellett is alig bírják a 24 órán keresztül egy töltéssel, így hozzászoktunk ahhoz, hogy egyik töltőről a másikra dugjuk a készülékeinket. Otthon, az autónkban és a munkahelyünkön is töltünk. Csak azért, hogy a rettegett "alacsony töltöttségi szint" figyelmeztetést elkerüljük.

A power bank, a vésztöltő ezekre a helyzetekre ad megnyugtató megoldást.

Mi az a mAh amit mindegyiken látsz?

Ha csak egy megnyugtató megoldásra van szükséged, akkor valószínűleg nem az foglalkoztat, hogy a power bank akkumulátora miből van, hanem inkább az, hogy vajon mi lehet rajta az a szám, ami után a mAh van. Ez számos kérdést felvet, megválaszoljuk.

A mAh azt mutatja meg, hogy az akkumulátor mennyi elektromos töltést képes tárolni maximális töltöttségi szinten. Az okostelefon vagy laptop akkumulátorának méretezése szintén ugyanebben a mértékegységben történik. Ha tehát egy 10 000 mAh-s vésztöltőt vásárolsz, és a telefonod 2500 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, akkor – elvileg - négy teljes töltést kell tudni. Ez lenne a logikus.

Bele kell kalkulálnod, hogy nincs veszteségmentes energiaátalakítás (és még van számtalan bonyolult elektrotechnikai számítás) de a végeredmény az, hogy a power bankod a ráírt mAh nagyjából 2/3-át fogja tudni leadni: ebben az esetben mondjuk 6-7000 mAh-t. Ez még mindig bőven elég ahhoz, hogy vészhelyzet esetén 2-3 alkalommal is feltöltsd vele a telefonodat.

Ezért tölt „lassan”

Ha van egy modern okostelefonod (és hozzá egy gyorstöltőd) akkor tudod, hogy elég gyorsan fel tudod tölteni a konnektorból. Ezért meglepő lehet számodra, amikor sok power bank lassan fogja majd tölteni a telefonodat, tabletedet is. Ennek különböző okai vannak, de ha gyakran fogsz használni egy power bankot, és nem csak vészhelyzetekre tartasz egyet, a gyorsabb töltési idő kritikus fontosságú.

A mágikus pass through charging

Ami előfordulhat az elő is fordul: tételezzük fel, hogy az irodában vagy, lemerült a telefonod és a Power bankod is, és választanod kell, hogy a telefont, vagy a power bankot töltöd? Eddig ez dilemma volt, mert ha a power bankot választottad elindultál egy éppen, hogy feltöltött vésztöltővel és egy 0 töltöttségű telefonnal. Ha a telefont, akkor meg nincs nálad feltöltött power bank.

Ennek van most vége azzal, hogy egyes modernebb power bankok képesek a PTC-re, azaz az áthaladó töltésre: és egyszerre töltik magukat plusz a telefont is. Ha észreveszed ezt a funkciót egy készüléken akkor érdemes ezt választani.

pass through charging

De mi legyen a laptoppal?

A telefonok, a táblagépek és más kisebb elektronikai eszközök többé-kevésbé szabványosították az 5 V-os USB tápellátást, de a laptopok másképp működnek. Ezek nagyobb készülékek és 12V-os os feszültségre van szükségük egy olyan tápegységtől, amely a falból érkező nagyfeszültségű váltakozó áramot átalakítja valami olyanná, ami nekik tökéletes ezért egy átlagos, régebbi power bank nem tudja majd feltölteni a laptopodat. Az egyik egy rendkívül bonyolult, már már elektronikai tudást igénylő megoldás, a másik egyszerűbb. Ha nagyon fontos, hogy a power bankod tudja tölteni a laptopot a legjobb, ha olyan vésztöltőt veszel amelyik egy speciális, 12V-os laptop kimenettel rendelkezik. Ez egy nem USB port, amely a powerbank gyártója által biztosított saját kábellel működik.

Ennél több technikai tudásra nincs szükséged ahhoz, hogy kiválaszd a számodra megfelelő power bankot.



2021-08-06 19:48