Tavaszi nagytakarítás

2020-03-25 16:29
Tavaszi nagytakarítás
Itt a tavasz, mely hagyományosan a nagytakarítás időszaka. Ekkor szedjük össze a télen leülepedett port, mossuk le az ablakot, hogy nem csak mi készüljünk a megújulásra, hanem az otthonunk is. Ebben a bejegyzésben tippeket szedtünk össze a ház tisztábbá tételére.

Hálószoba

A hálószoba adja a legtöbb feladatot, mivel minden nap használjuk. Ha már jó az idő, akkor első lépésként ki kell nyitnunk az ablakot, így a felvert port rögtön ki is viszi a huzat.

Az ágy a hálószoba fő része, az ágyneműhuzatot lehúzva a mosógép már teheti is a dolgát, míg mi a többi feladattal foglalkozunk. Az ágyat érdemes elhúzni, mert hihetetlen mennyiségű porcica gyűlhet fel alatta és a fal mellett. Ha ágyneműtartós darabbal rendelkezünk, akkor tisztítószeres vízzel át kell törölgetni a belsejét, majd hagyni, hogy rendesen kiszáradjon.

A fekvőhelyünket mindenképpen ki kell porszívózni, ezzel nem csak a hajszálakat, elhalt hámsejteket és más apróságokat távolíthatjuk el, hanem a poratkákat is. A megszáradt ágyneműt így már egy felfrissített ágyra húzhatjuk fel.

Az ablakpucolás sem maradhat ki, főleg a városokban, ahol a téli szmogot a köd szépen ráhordja az üvegre. Érdemes az ablakokkal egyszerre végezni, így, ha elkezdjük a hálószobában, a többit is lemoshatjuk ugyanazzal a szettel.

Takarítás porszívóval

Nappali

A nappali a másik nagy terület, amelyet minden nap használunk, ráadásul sokszor még étkezünk is benne. Itt a fő szerepet a porszívó kapja. A szőnyeget jó mélyen és alaposan ki kell takarítanunk, mert pár hónap alatt komolyan elkoszolódhat a belseje.

A szekrényeket elhúzva mögöttük is bevethetjük a porszívót, a tetejüket és a polcokat pedig nedves ronggyal portalaníthatjuk. Ehhez persze a könyveket és az apróságokat is le kell szednünk, amelyeknek szintén nem árt egy áttörölgetés. A tévé és más elektromos eszköz könnyen összeszedi a koszt, az elektrosztatikusság szinte vonzza a szennyeződéseket. Ezeket érdemes a takarítás előtt áramtalanítani, és csak a gyártói leírásnak megfelelően megpucolni.

Fürdőszoba

A fürdőt is nagyon alaposan meg kell tisztítanunk, melynek első lépése ez esetben is a por eltávolítása. A kisebb zugokban, sarkokban és más felületeken szintén megtelepszik a kosz, így ezekkel kell kezdeni. A porszívó itt is bevethető, csak ügyelni kell, hogy ne kapjon nedvességet.

A WC kagyló könnyen átsikálható egy kis Domestos-szal, nem kifelejtve az ülőkét és a fedelet. A csapok általában kisebb feladatot adnak, a kádak és zuhanykabinok viszont több idő igényelnek. A vízkő eltávolítása, a fertőtlenítés, a szappanmaradékok felszedése akár egy-két óráig is eltarthat.

Konyha

Nem szabad megfelejtkezni a konyháról, ahol a legnagyobb feladatot a zsíros, olajos gőzök jelentik. Ezek főzés közben szép lassan mindenre rárakódnak, amitől ragadhat a felületük.

A sütő és a főzőlap a hideg zsíroldókkal könnyen megpucolható és érdemes egy órát a hűtőre is rászánni. Ennél a jégtelenítés és a fertőtlenítés a fő feladat, ami elengedhetetlen az élelmiszerek biztos tárolásához.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor egy utolsó porszívózást követően már csak fel kell mosni, és máris sokkal egészségesebb és tisztább környezetben élhetünk. A munka végeztével mindenképpen érdemes porzsákot cserélnünk a porszívóban, így az összeszedett szennyeződéseket nem juttatjuk vissza a következő alkalommal a lakásba.



2020-03-25 16:29