TV fali konzol házilag? Nem biztos, hogy megéri!

2021-01-28 18:33
TV fali konzol házilag? Nem biztos, hogy megéri!

Sokan helytakarékosság miatt, mások a "tévének a falon a helye"-elv alapján mindenképp a falra szerelik a tévéjüket. Nekilátnak hát saját kezűleg barkácsolni, hiszen mindenki ott fogja meg a pénzt, ahol tudja, bár nem biztos, hogy jó megoldás, egy tv fali konzol házilag való elkészítése, ha egy több százezres eszközről beszélünk. A rizikófaktor és a költség is sokkal nagyobb.

Népszerű a DIY

A "Do It Yourself" - Csináld magad videók fénykorukat élik az utóbbi években. Mindenki szeret vagy megtanult barkácsolni, így gyorsan neki is állnak a ház egyes részeit házilag felújítani. Nem azt mondjuk, hogy ez önmagában rossz, de egy tv fali konzol házilag már igen nehéz mutatvány. Mert hát egy modern lapos televíziónak nyilván a falon a helye, hiszen így érvényesül a leginkább. Megtartsa a súlyt, egyenesen álljon, lehetőleg ne essen le. Csak egy pár dolog a legfontosabbak közül. Persze lehet jó tévé falat csinálni, például ilyen videók alapján, de mi is ezzel a gond?

Házilag készült TV állváy


Se hely, se eszköz?

Ha mégis amellett vagyunk, hogy házilag készítjük el például a tv fali konzolját, felvetődik a kérdés: van-e hely hozzá, hogy elkészítsük? Vannak-e megfelelő eszközeink a kivitelezéshez? Hogy csak a legalapvetőbbeket említsük. Ha ez mind megvan, van-e megfelelő (fa)anyagunk a kivitelezéshez? Mert hát valószínűleg ez lesz a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb anyag, amivel dolgozni tudunk. Nekiállunk tehát összeszedni mindent, a kimérjük a pontos helyet, a fát előkészítjük, csiszoljuk, mérjük, faragjuk, méretre vágjuk. Aztán jöhet a darabok rögzítése, de mivel? Fúrjunk? Ragasszunk? Mi fogja elbírni a tévé súlyát? Na és a falba hogyan rögzítsük? Végeláthatatlan a kérdések sora, és ha mindenre is tudunk válaszolni, pénzben már túlhaladtuk azt az összeget, amibe egy modern TV állvány vagy konzol kerülne.

Szerszámok a fali konzol készítéséhez

Projektor vagy tévé? Mindenre van megoldás!

A legegyszerűbb fali tartók már valóban pár ezer forintért megkaphatók. Még akár a projektor konzolok is. Ezek viszonylag kevés extra képességgel rendelkeznek (nem forog, billen, nem áll el a faltól, stb), és ha nincs is rá igényünk, felesleges értük több tízezer forintot kifizetni. Ilyenkor jó egy megbízható TV-állvány, vagy fix konzol. Ilyenkor sem kerül sor tv fali konzol házilag való barkácsolására, hiszen mindössze 4 csavar - lehetőleg egyenes - befúrásáról van mindössze szó. Ez egy egyszerű vízmértékkel, vagy ha az nincs, akkor olyan típus választásával, amiben gyárilag van vízmérték, könnyen megoldható feladat.

A tv fali konzol házilag való kivitelezésénél már említettük, az egyik legfontosabb, hogy figyelembe kell venni a tévé tömegét. Ez lehet a legnagyobb veszte az otthoni megoldásoknak, bár tény, a mai tévék már pillesúlyúak a régi, képcsöves unokatestvéreikhez képest.

Olcsóbb a TV fali konzol házilag? Vagy melyik kategóriát válasszam?

Ahogy mondtuk, az alsó kategóriás fali konzolok valóban szűk lehetőségeket tartogatnak, apró mozgatásokon kívül gyakorlatilag a tévé felakasztására valók. Egy szinttel feljebb, a középkategóriás modellek tárháza kis túlzással végtelen, és a középkategória nem is az árára értendő, hiszen tényleg pár ezer forintért is lehet megbízható, a tévénk méretének és igényeinknek - például a készülék döntésére vagy forgatására, esetleg mindkettőre szükségünk van - megfelelő rögzítőt találni. Ha ezen végigmegyünk, azonnal elvetjük a tv fali konzol házilag való gyártását.

Azt azért a gyártók és a forgalmazók is kihangsúlyozzák, érdemes biztosra menni, és egy huszonkilós tévé rögzítésénél érdemes súlyban is nagyobb tévének való konzolt venni.

A közép- és felsőkategóriás termékek közötti különbség leginkább a mozgatási lehetőségekben mutatkozik meg, illetve hogy azt milyen megoldással érik el: a gázkaros tartók drágábbak, de minden irányba pontos és könnyű beállítást tesznek lehetővé.

Tv fali konzolon

Miért "jöjjön ki" a falból?

Sokaknak felesleges extrának tűnik, mások nem is értik a funkcióját, mégis sokszor "életmentő" lehet, ha a tévé ki tud emelkedni a síkból. Ha például egy szekrénysor nyílásába képzeljük el a tévét, akkor a tv fali konzol házilag készült verziójánál aztán igazi mértani pontosságra van szükségünk, hogy az tökéletes legyen. Egy gyári konzolnál viszont olyan nem extra extra, ami életmentő lehet. De adódhat olyan, amikor a falra tapasztott tévére bármit rákötnénk, akár csak egy USB-t dugnánk be a hátuljába, és mondjuk a rögzítés miatt nincs hely, hogy elférjen. Ne is gondoljunk bele, milyen balesetek jöhetnek számításba. Látszik, hogy mennyivel egyszerűbb, ha ilyen esetekben el lehet húzni egy kicsit a tévét a faltól.

Tévedés, hogy csak a "normál" méretű tévéket tudjuk biztonsággal felszerelni, hiszen nálunk van választék 90 vagy akár 100 colos tévéhezvaló konzolok között is. De válogass a TV-állvány és konzol kínálatunkból.

És ha ez nem lenne elég, még TV-takaró ponyvát is tudunk ajánlani, hogy - népszerű kifejezéssel élve - "kimaxoljuk a tökéletességet".

Tv fali konzol méretének a kiválasztása

2021-01-28 18:33