Utángyártott, vagy gyári tonert / tintapatront vegyél?

2021-01-22 17:20
Utángyártott, vagy gyári tonert / tintapatront vegyél?

Előbb-utóbb „kifogy a tinta” a tonerből, nyomtatónkból és – ha tovább akarjuk használni – akkor kénytelenek leszünk vásárolni egy gyári, újat, vagy alternatív megoldásként egy utángyártottat. De melyiket vegyük meg és mi a kettő között (az árán kívül) a különbség, mikor döntünk jól? Megírjuk!

Miért fogy ki olyan hamar a tinta?

Ha vásároltál már nyomtatót akkor biztosan észrevetted, hogy a gyári toner/patron döbbenetesen hamar, alig néhány nyomtatás után kifogy.

De miért van ez így?

A marketing és a praktikum egyszerre felelős azért, hogy néhány tíz oldal nyomtatása után kifogy az új printeredből tinta. Ha belegondolsz, aki a printert gyártja nem biztos, hogy patront, és tintát is gyárt hozzá. De az nem lenne etikus, hogy eladnak neked egy printert úgy, hogy ne tudj vele nyomtatni, ahogy azt sem várhatjuk el, hogy „teli tintával” adják el neked az eszközt. (Olyan ez, mint amikor autót veszel és éppen annyi benzin van benne, hogy az első benzinkútig eljuss, ott tankolnod kell.)

Ezért van benne valamennyi nyomtatásra elég tinta vagy toner, de az hamar elfogy és szükséged lesz arra, hogy vásárolj hogy nyomtathass.

De milyet? Utángyárottat, vagy eredetit? És mi a különbség?

Milyen tonert vegyél

Az eredeti előnyei

Azt eredeti toner (tintapatron) előnye, hogy biztosan tökéletes lesz a printeredbe (nyomtatódba), és a tökéletesség élményét fogja neked adni, 100%-ban fed, a színek gyönyörűek lesznek, és biztosan elég lesz annyi oldalra amennyit ráírnak. Az ára a visszatartó erő, hiszen az eredeti biztosan drágább lesz, mint az utángyártott.

Megint előhozzuk az autós példát: ha az autódban tönkremegy egy alkatrész akkor vásárolhatsz hozzá eredeti alkatrészt (ami drága lesz) vagy bontottat, esetleg utángyártottat, amivel szintén biztosan működni fog és olcsóbb is, de némi kompromisszumot hoztál. Azt kell eldöntened, hogy melyiket választod.

Az utángyártott előnyei

Az utángyártott nyomtatókellék legnagyobb előnye az ára. Előfordulhat, hogy 25-30%-ára csökkentik a nyomtatási költségeidet. Az hogy tönkreteszi a nyomtatódat (miért tenné tönkre, ha belegondolsz) városi legenda, és az is kétséges, hogy valóban elveszti-e a garanciáját a nyomtatód?

Bár az elvesztett garancia elképesztő nagy gondnak tűnik, de a legtöbb nyomtató a garancia idején belül nem fog elromlani akkor sem ha utángyártott nyomtató kellékkel használod, hiszen ritka, hogy 10 év garanciát adnak rájuk. Ha pedig garanciaidőn túl romlik el, akkor sem biztos, hogy az utángyártott kelléktől. Viszont nagy eséllyel egy 3 éves használt nyomtatót nem a szakszervizbe viszel majd megjavíttatni.

Bonyolultnak tűnik, amit írtunk, de nem az.

Azért van hátránya is az utángyártottnak. Előfordulhat, hogy valamivel gyorsabban fogy mintha eredetit használnál, ahogy az is, hogy az utángyártott színfedése (például) csak 98% nem 100%, de ezt te nem is fogod észrevenni. Cserébe harmadáron nyomtatsz.

Akkor melyiket válaszd?

Neked kell eldöntened.

Ha egy csúcsminőségű drága, olyan nyomtatód van (és olyan munkákra használod) ahol nem lehet kompromisszumot hozni, ahol a tökéletes a minimum és egyszerűen nem éri meg elveszteni a garanciát, akkor neked mindenképpen az eredeti nyomtatókellékeket javasoljuk.

Ha egy régi igáslovad van vagy nem különösebben zavar a garanciavesztés, és inkább fontos, hogy kiváló ár-érték aránnyal nyomtass akkor az utángyártott nyomtató kellék lehet számodra a kitűnő választás.

Nálunk a legtöbb printerbe, nyomtatóba megtalálod az eredeti és az utángyártott kelléket is. Kattints, több száz tintapatronnal és tonerrel várunk


2021-01-22 17:20