Távirányító kereső

Válassza ki, hogy milyen típusú készülékhez keres távirányítót!

Gyártó:
Típus:

JVC távirányítók

Megjelenítés:

AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 6 990 Ft
9 990 Ft
Nem rendelhető
AKCIÓ! 3 690 Ft
4 990 Ft
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 4 990 Ft
6 990 Ft
Nem rendelhető
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 3 990 Ft
4 990 Ft
Nem rendelhető
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 4 490 Ft
5 990 Ft
AKCIÓ! 4 490 Ft
5 990 Ft
Nem rendelhető
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
Nem rendelhető
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 4 490 Ft
5 990 Ft
AKCIÓ! 3 190 Ft
3 990 Ft
AKCIÓ! 6 990 Ft
8 990 Ft
AKCIÓ! 4 490 Ft
5 990 Ft

Oldalak:

1
 

JVC

JVC távirányító

 

A JVC, azaz Victor Company of Japan, Limited egy jokohamai székhelyű japán cég, mely elektronikai cikkek (főleg szórakoztatóelektronika) gyártásával foglalkozik. A céget 1927-ben alapították, a Victor Talking Machine Company amerikai cég japán leányvállalataként. Először gramofonok gyártásával foglalkoztak, főleg az 1930-as években, majd rátértek a rádiógyártásra. Az első japán fejlesztésű televíziót viszonylag korán, már 1939-ben bemutatta a cég. Érdekesség, hogy a VHS kazettarendszert a JVC fejlesztette ki 1975-ben, majd elkezdték gyártani az első videolejátszókat, melyek a R-3300 terméknévre hallgattak. A cég folyamatosan fejlesztett, számtalan újítás terén az élen járt, például az 1979-ben bemutatott Virtual Hard Disc prototípusa is az ő nevükhöz fűződik.

 

Hogyan is működik a távirányító?

 

Manapság alapvetőnek számít, hogy a televízió kapcsolgatásához, a zenelejátszó szabályozásához és egyéb, szórakoztatóelektronikai eszköz irányításához nem kell magához a berendezéshez járulni és ott megoldani, amit szeretnénk, hanem kényelmesen, az adott helyünkről egy távirányító segítségével mindezt meg tudjuk tenni. Nem gondoljuk luxusnak, sőt olyan ez már, mint a levegővétel. Na de nem volt ez mindig így. A XX. század közepéig bizony nem volt olyan, hogy távirányító. Az 1950-es években következett be a nagy változás, mikoris feltalálták a szilícium chipet és a tranzisztort. E kettő kellett ahhoz, hogy olyan szerkezetet tudjanak létrehozni, ami képes arra, amire ma is használjuk például a JVC távirányítót vagy bármelyik másikat. A távirányító fejlődése hosszú úton haladt, mára pedig három különböző, de egyszerű technológiára épülő működéstípust különböztetünk meg. Az már kiderült az előző mondatokból, hogy a távirányító működésének alapja a tranzisztor és a szilícium chip. Nos, az egyik távirányító fajta, mely televíziók és DVD vagy Blue Ray lejátszókhoz való és a legáltalánosabbnak számít, az infravörös sugárral működő távirányító. Természetesen számos ilyen JVC távirányító is létezik, sőt, ebből van a legtöbb. Ez a típus nagyon egyszerű, a gomb megnyomásával a chip elindítja a folyamatot, mely abban fut ki, hogy a távirányító elektromos hullámokból álló infravörös sugarat bocsát ki, mely tartalmazza azt a kódot, mely az adott mértékű és típusú változást idézi elő a felfogó készülékben. Ezeket az eszközöket ma már nem szükséges konkrétan ráirányítani a készülékre, mint régen. Nem csak a távirányítóban, de a felfogó készülékben is kell lennie szilícium chipnek, hogy a folyamat végére a dekódolt üzenet megtegye hatását és például a JVC távirányító használatával csatornát váltsunk a televízión. A másik típusa az ultrahangos távirányító. Ezek sokkal egyszerűbbek, nem is olyan bonyolult működésű eszközökhöz használják őket, mint a tévék, hanem inkább garázskapuk, fényerő szabályozására. Itt a működés hasonló, csak nem infravörös fény, hanem ultrahang közvetít és mikrofon fog fel. Manapság azonban már ezek kiveszőben vannak, helyüket a harmadik típus veszi át, a rádióvezérlés, ami valóban egy miniatűr kis adó a távirányító részéről, és egy miniatűr vevő az irányítani kívánt eszköznél.

 

Miért válasszunk univerzális távirányítót?

 

Korunk alapvetősége, hogy telis tele van életünk az elektronikai berendezésekkel, kütyükkel. A számítógép használata csak a legidősebbek és a legkisebbek számára okoz gondot, a legszegényebb réteg kivételével minden háztartásban van legalább egy, asztali PC vagy laptop. A telefon hozzánk nőtt, már internetezünk, ételt rendelünk, tájékozódunk rajta, nem csak távbeszélgetést folytatunk másokkal. A televíziók, zenelejátszó, DVD vagy BlueRay lejátszók még ennél is alapvetőbbnek számítanak. Nos, így természetesen a lakások tele vannak távirányítókkal. Ezek nagy része infravörös fény kibocsátásával teszik lehetővé az ilyen vagy olyan irányú szabályozást és mindegyik egy-egy külön szórakoztatóelektronikai eszközhöz tartozik. Számos kellemetlenség adódik ebből. A távirányító lényege a kényelem megteremtése és a szabályozási műveletek felgyorsítása, leegyszerűsítése az ember számára. Nos, ha hat vagy nyolc távirányító hever az asztalon, akkor nem is annyira gyors és kényelmes átkapcsolni az X adóról, az Y adóra és lejjebb venni a hangerőt, mert ott épp reklám ordít. A távirányítók, mivel mára alapvetőségnek számítanak, nagyon gyorsan a készülékek kezelhetőségének egyetlen eszközévé váltak. Be lehet menni a tévé menüjébe a távirányító nélkül is, azonban van, amit a kis eszköz nélkül nem lehet vagy csak nagyon nehezen. Ha elromlik, ha elkallódik, akkor meg agyunk lőve. Egy univerzális távirányító vagy a tanítható távirányító egyszerre megkönnyíti a dolgunkat. Nem kell válogatni a számos különböző távirányító között, hogy végre megtaláljuk a CD lejátszóhoz tartozót, nem kell keresgélni, hogy vajon hová lett a sok közül az az egy, amelyikre épp szükség van és nem is csinál akkora rumlit a dohányzóasztalon, mint a sokság. Valóban, az előzőek fényében van egy nagy hátránya. Ez a nagy hátrány az, hogy ha elromlik az univerzális darab, akkor nem csak egyvalami válik félig irányíthatatlanná, hanem minden, amit ezzel, mondjuk példának okáért a JVC távirányító segítségével irányítottunk. Ez azért nem egy folyton a fejünk fölött lebegő probléma, mert az ilyen eszközök élettartama igen hosszú. A gyártók kimondottan nagyobb megterhelésre, több használatra készítették őket, hiszen minden külön távirányító munkáját ennek az egynek kell elvégezni. A legjobb megoldás, hogy ha beszerzünk egy univerzálist és megtartjuk a külön darabokat is, szükség esetére.

 

Távirányító árak

 

A különböző gyártók különböző termékeit egyértelmű, hogy különböző áron kerülnek a piacra. A távirányító egy nagyon sokféle eszközt magába foglaló gyűjtőnév. A legkomolyabb és legnépszerűbb márkáktól kezdve a hétköznapi, egyszerűbb eszközökig, számtalan típus és minőség található meg közöttük, melyek ára is nagyon eltérő lehet. Most hagyjuk ki az extrém magas és extrém alacsony árakat, hiszen azokkal a holmikkal, melyeket ilyen áron kaphatunk meg, aligha találkozunk egy átlagos üzlet vagy webáruház kínálatában. Mert ugye minek is? A legalacsonyabb ár piaci, fene tudja milyen eredetű és minőségű eszközre lehet érvényes, ez jóval ezer forint alatt van, a legmagasabb pedig olyan luxusholmikra, melyekre valójában nincs is égető szükség. Ezek a luxusholmik akár több százezer forintnyi összegbe is kerülhetnek és olyat is tudnak, amit sosem fogunk akarni tőlük a gyakorlatban. Az átlagos távirányító ár 2000 forint körül kezdődik. Persze vannak ennél jutányosabb, ugyanakkor kételkedésre okot nem adó árak is. Az átlagos távirányítók ára nem megy túl magasra, de az univerzális távkapcsolók elérhetik a 10 000 vagy 15 000 forintot is. Azok a darabok, melyek plusz lehetőségeket is rejtenek magukban, nyilván ennél drágábban kaphatók. A tanítható távirányító egy külön és nagyon extra kategória, melyet 5000 forinttól akár 70 000 forintig is lehet látni a boltok, webáruházak kínálatában. Az olcsóbb holmik nem feltétlenül rosszabbak, de a megfelelő darab kiválasztása előtt jól át kell gondolni, mire van szükségünk, mennyi készülékhez akarjuk használni, milyen jellegű készülékekről van szó és mennyire lesz használat alatt az eszköz. Egy Panasonic távirányító például sok esetben többe kerül, mint egy sokban vele magegyező vagy nagyon hasonlító JVC távirányító. Nem lehet konkrétan kijelenteni, hogy csupán a márkát kell megfizetni, mert sok esetben vannak különbségek, ám az olcsóbb holmi sem biztos, hogy kevésbé használható, mint a drágább változat. Nyilván vannak, akik bizonyos márkára, típusra esküsznek, mert mindig ilyet használtak és jól bevált, ahogy megvannak azok is, akik bizonyos márkától úgy félnek, mint a tűztől, mert volt egy rossz tapasztalat a környezetükben vagy épp náluk. A kísérletező kedvűek is szép számban előfordulnak, így egyre több márka kerül fel a népszerűek listájára, amely listán meglepően változatos árakat lehet látni.