Kártyaolvasók

Megjelenítés:

Kártyaolvasók

Kártyaolvasó

Ha az adat az érték, akkor az adathordozók a bankok, a kártyaolvasó pedig felér egy mini bankfiókkal, vagy automatával. Saját adatainkhoz csak közvetlenül a hordozón, vagy közvetve a kártyaolvasón keresztül férünk hozzá. Nálunk mindkettő kapható!

Felgyorsult világban élünk. A technológia napról napra bolondot csinál belőlünk, hisz ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődéssel, kütyüinket újra és újra le kell cserélni egy korszerűbbre. A fejlődés szakaszokban diktálja a tempót, hisz először csak az eszközből kell új, de a korhű adattároláshoz már nem elég a legutóbb vásárolt memóriakártya!

Közben kijöttek a mini és mikro memóriakártyák és lassan a jó ég se tudja, "ki-kivel van”. Épphogy hozzászoktunk a fényképezőgépben a memóriakártyák kezeléséhez, a fényképezőgépet telefonra cseréltük. Ehhez viszont nem volt jó az SD kártya, amit a fotómasinához használtunk. A memóriakártyák és pendrájvok rengetegében nem is gondolnánk, milyen érték a kártyaolvasó, ami rendet tesz a káoszban és a számítógépek számára is lehetővé teszi a mini kártyák beolvasását!

Mi az a kártyaolvasó?

A memóriakártya ma már lehet a régi szabványú SD kártya, amiket anno a fényképezőgépekbe, kamerákba használtunk. Ugyanennek a kártyának egy újabb változata a mini, ill. micro memóriakártya. Ezeket a kártyákat az adott eszközön lehet használni, de gyakori, hogy a másikon már nem. Ilyen pl. az SD kártya, amit pl. a fényképezőgépekbe lehetett használni, egyes laptopokban is, de okostelefonokba már nem. Ennek elsősorban a méret az oka, valamint az idő közbeni fejlődés, ami az SD kártyákat "összezsugorította”.

Ha számítógépünkön, vagy bármely hasonló eszközön keresztül szeretnénk hozzáférni egy ilyen kártyán található adatokhoz (fotók, videók, dokumentumok), a kártyaolvasó a megoldás! Célszerű olyan olvasót választani, ami többféle kártyát is olvas, így kizárva a lehetőségét annak, hogy a múltbeli, vagy akár a jövőbeli kártyákon található adatainkhoz ne férhessünk hozzá.

Milyen kártyákkal kompatibilis a kártyaolvasó?

Ezt a vásárló választja ki. Választékunkban a jelenleg elterjedt micro SD kártyák olvasására alkalmas termékek mellett többféle kártya olvasására alkalmas darabokat is talál, az ún. univerzális dokkolók pedig USB elosztóként is működnek. A kártyaolvasója válogatja, hogy mi mindent tud a termék, de érdemes átböngészni a kínálatunkat, mert találhat még meglepetéseket!

Milyen adatok tárolhatók és olvashatók a különböző kártyákról?

Minden kártyán ugyanolyan adatok tárolhatók. A legelterjedtebb formátumok a .jpg, ami a képfájlokat jelenti, az .mp4, .avi, .mov, stb. formátumok a videókat jelöli, a dokumentumok pedig a legtöbb esetben .doc kiterjesztésű. Ennél természetesen sokkal többféle file kerülhet fel egy kártyára, az olvasó azonban csak azt tudja olvasni, amihez a file megjelenítésére, vagy kezelésére alkalmas szoftver is van az eszközön (számítógépen). A fent felsorolt képi, videó, illetve dokumentum formátumok általában minden gépen vannak, egy .pdf fájl megnyitásához azonban már előfordulhat, hogy szoftver telepítésre lesz szükség.

Mi a különbség kártya és kártya, olvasó és olvasó között?

Kártya és kártya között a kártya fizikai mérete és a tárterülete a különbség. A kártyaolvasók között a legszembetűnőbb különbség az olvasók formája és mérete. Ezek egyúttal arra is utalnak, hogy mi mindent tud a kütyü. Minél nagyobb egy kártyaolvasó, annál többféle kártyát tud olvasni. A használat közbeni különbség pedig az olvasási sebesség.

Sajnos a háztartási bankkártya olvasóra még várni kell, de addig is ügyeljünk digitális értékeinkre és készítsünk mindig biztonsági mentést az adatainkról!