LED izzók

Megjelenítés:


Oldalak:

1
 

LED izzók

LED izzók

Manapság, amikor próbálunk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a környezettudatosságra úgy, hogy közben a saját pénztárcánkra is gondolunk, az egyik kardinális kérdés a világítás.

Rengeteg izzó, égő, fénycső közül választhatunk, igényeinknek megfelelően, de vajon melyik az, amelyik számunkra a legideálisabb ebben a nagy piaci kínálatban?

Természetesen az sem mindegy, hogy éppen hová is keresünk fényforrást: a gyerek íróasztalához, vagy csak egy kislámpába a televízió nézéshez, esetleg egy nagyobb kültéri teraszra. Annyi azonban biztos, hogy mindannyian takarékoskodni szeretnénk az áramszámlán, de nem a minőség rovására, hiszen nincs annál bosszantóbb, mikor olvasás közben összefolynak a szemünk előtt a betűk. Az is egyéni igényt tükröz, hogy milyen legyen a világítás színe, ugyanis ma már az alapvilágítások között is széles skálán, a hideg fehértől a meleg fehérig választhatunk magunknak izzót. Az is kérdéses lehet számunkra, hogy mely izzók bírják a sűrű le- és felkapcsolást és melyek szeretik inkább a folyamatos üzemelést.

Mostanában nagy teret kezdenek hódítani a LED izzók, magyarul fénykibocsátó diódák, amiben természetesen nincs izzás, nincs hőveszteség, ami a hagyományos fényforrásoknál többletfogyasztást okoz. (A villanykörte sem „ég”, de a köznyelvben izzóként terjedt el a megnevezésük.) A LED világítás egy dinamikusan fejlődő világítási technika, aminek felhasználása igen változatos. Lehet lámpatestekben LED izzós körtét használni, vannak kültéri és beltéri LED szalagok, sőt vízálló kivitelben kaphatóak, amivel akár medencét is megvilágíthatunk. Használják még vizuális kijelzőknél és az autóiparban is teret hódít.

Alapvetően a LED irányított fény, csak oda világít, ahol szükség is van a megvilágításra, hiszen a kialakítása lefelé mutató, ugyanakkor találunk 80 és 270 fok közötti világítási szögű izzókat. Ma már a kialakításuk is egyedi, lehet úgynevezett „kukorica”és „ufó” formájú LED izzót is vásárolni illetve rendelni a LED webáruházakban.

Fontos tulajdonsága továbbá a LED izzóknak, hogy jól bírják a le- és felkapcsolgatást, nem melegszenek, így egy hagyományos villanyégőhöz viszonyítva egy LED izzó nem fogja megégetni a kezünket folyamatos világítás mellett sem, ebből kifolyólag tűzveszélyes helyeken is felhasználhatóak. Köszönhetően a minimális hőtermelésüknek, üveg felhasználása nélkül, műanyag borítással és felépítésben kaphatóak, ezért jobban bírják a rázkódást, ütődést a hagyományos lámpaégőkkel szemben. Élettartamuk többszöröse a hagyományos izzólámpához képest és a fénycsövek sem vehetik fel vele a versenyt e téren.

Nagy előnye még, hogy azonnal teljes fényerősségében világít, késleltetés nélkül, nem kell bemelegednie. Fontos környezetbarát tulajdonsága, hogy nem tartalmaz higanyt, szemben a kompakt fénycsövekkel. Érdemes szót ejteni a LED izzók fényterápiás célra való alkalmazhatóságáról, illetve hangulatvilágítás kialakításának lehetőségéről, hiszen a szivárvány összes színét képesek reprezentálni.

Mint látható, a LED izzók felhasználhatósága igen sokrétű, ám azért itt sem árt az óvatosság, nem biztos, hogy érdemes külföldi oldalakról LED izzót rendelni pusztán a kecsegtető ár és a végtelenül széles választék miatt.

A LED izzók dobozán ma már kötelezően fel van tüntetve a fényerő, így össze tudjuk hasonlítani akár a hagyományos lámpaizzó fényerejével és fogyasztásával. Webáruházunkban mi csak és kizárólag V-TAC márkájú LED izzókat forgalmazunk, mert mi magunk is ezek  minőségével vagyunk a leginkább megelégedve.

A LED napjainkban egy beruházásnak számít, ami a villanyszámlánkon keresztül fog idővel megtérülni. További előnyük, hogy nem hirtelen égnek ki, hanem veszítenek fényerejükből, így kényelmesen beszerezhetünk helyettük újakat. A LED izzók, akár a kompakt fénycsövek a használat során veszítenek fényerejükből, a gyártók felmérései szerint öt év alatt körülbelül 10%-ot.

Látható, hogy a LED izzók használata mára milyen széles körű, és a fejlesztéseknek köszönhetően megvan az esély arra, hogy a LED izzók el fogják hódítani a teret a hagyományos világítástól.