Memóriakártyák

Megjelenítés:


Oldalak:

1
 

Memóriakártyák

A memóriakártya a gépek agya. A gépeket és a kütyüket mindig valamilyen rendszer működteti, amihez többek között memória szükséges. Csakhogy az okostelefonokra, táblagépekre, laptopokra, stb. alkalmazásokat, szoftvereket töltünk le, amik további szolgáltatásokkal bővítik eszközeink lehetőségeit, ám minden plusz alkalmazás további memóriát vesz igénybe.

Nem beszélve a bosszantó frissítésekről, amelyek nélkül leállna a fejlődés és többé nem lennének biztonságban adataink sem. Sajnos a frissítések elkerülhetetlenek.

A működtetést biztosító programokon túl a technológiai fejlődések sem hagynak unatkozni. Alig hogy megízlelhettük, milyen saját okostelefonunkkal videó felvételt készíteni, máris haladni kellett a korral. Legújabb okostelefonunk már nagyobb felbontásban készíti a felvételeket, ami sajnos az adatok méretében is érzékelhető. Mindennek következtében a memóriakártya mondhatni fogyóeszköz, amire egész biztosan mindig szükségünk lesz. Ajándéknak sem utolsó, hiszen tölthetünk rá valami személyeset és az ajándékozott is biztosan örülni fog neki, hiszen meglehetősen hasznos tartozék!

Mit kell figyelembe venni memóriakártya vásárláskor?

A memóriakártya egy tároló. Ezért, mint minden tárolónál azt nézzük meg először, mi fér bele. Ennek megfelelően a tároló mérete az első és legfontosabb. Kétféle méretet kell megnézni. Az egyik a memóriakártya kézzel fogható mérete, a másik a tárkapacitás. A tényleges méretükben háromféle memóriakártyát különböztetünk meg: SD, MiniSD és MicroSD. Ezt mindenképp figyelni kell vásárláskor csakúgy, mint a tárkapacitást, ami Gigabyte-ban van megadva.

Nagyon fontos, hogy annak az információnak is birtokában legyünk, hogy a telefon, táblagép, fényképezőgép, stb., amelybe az új memóriakártya vásárlását tervezzük, mi a memória bővíthetőségi maximuma. Azon érték feletti memóriakártya ugyanis nem fog működni a készülékben!

Mi a különbség az SD, az SDHC és az SDXC memóriakártya között?

E három jelölés a a memóriakártya szabványát jelöli. Az SD (Secure Digital) kártyák voltak az elsők, amelyek 1999-ben megjelentek a memóriakártya elődjét jelentő CF (Compact Flash) kártyák után. Az SD kártyák továbbfejlesztett változatai nagyobb kapacitással bírnak, így az SD kártyákra max. 4 GB, az SDHC kártyákra 2 GB-tól max. 32 GB-ig, míg az SDXC memóriakártyák 32 GB-tól egészen 2 TB-ig megbirkóznak a fájlok tárolásával. Hogy egy adott memóriakártya ezen értékeken belül milyen tárkapacitással rendelkezik, az termékeink technikai paraméterei között megtalálható.

Mekkora az átviteli sebesség a memóriakártyán?

A memóriakártyákat a gyártók sebesség alapján osztályozzák. Minél nagyobb a memóriakártya csomagolásán feltüntetett "Class” értéke, annál több MB átvitelre képes a kártya másodpercenként. A Class mellett található szám jelöli a minimum értéket, amire a kártya képes. A jelenlegi leggyorsabb sebességű memóriakártyák a Class 10 jelölést kapják. Érdemes azonban tájékozódni az olvasási és írási sebességről is vásárlás előtt! Ezek az információk termékeink adatlapján olvashatók!