Szénhidrát komplexek

Megjelenítés:


Oldalak:

1
 

Szénhidrát komplexek

BIOTECHUSA SZÉNHIDRÁT KOMPLEXEK

Az edzés során a maximum teljesítményt akarja kihozni magából és utána az izmok gyors regenerálódása is fontos szempont? Akkor folyamatos és egyenletes szénhidrát-ellátásra van szüksége. Ezt a BioTechUSA funkcionális italporával egyszerűen elérheti.

BioTechUSA két szénhidrát komplexét kínáljuk ebben a kategóriában. Egy ízesítetlen változatát és egy citrusos jellegű, ízesített változatát, ami citrom, narancs és őszibarack ízeket jelent.

Miért szénhidrát komplexek?

Azértszénhidrát komplexek, mert a szénhidrátoknak több típusa is van, és ez az italpor öt féle szénhidrát fajtát egyesít egy formulában az optimális hatás elérése érdekében. Az italpor tartalma: dextróz, szacharóz, fruktóz, kukorica keményítő és maltodextrin. Ezeknek különböző a glikémiás indexe, ezért más-más mértékben befolyásolják a vércukor-szintet. Egy részük azonnal, vagy gyorsan felszívódnak a véráramba, mások pedig hosszabb időn keresztül, fokozatosan látják el szénhidráttal a szervezetet.

Mik azok a szénhidrátok?

Az emberi szervezet energiaigényének majdnem felét a szénhidrátokkal viszi be, hiszen ez a leggyorsabban és legkönnyebben hasznosuló energiaforrás. Tulajdonképpen a testnek a szénhidrát az, mint a járműveknek az üzemanyag. Ha tovább akarunk eljutni, akkor energiára, hajtóanyagra van szükségünk. Ha nagyobb teljesítményre sarkaljuk a testünket, nagyobb igénybevétel során, több szénhidrátra van szükségünk. Az elérni kívánt teljesítmény, a hatékony edzés, a folyamatos erőnlét, a kifáradás késleltetése, végül a gyors regeneráció elősegítése mind folyamatos szénhidrát mennyiséget igényel. Testmozgás hatására a szervezet először a véráramból fogja az „üzemanyagot”, a vércukrot beszerezni és gyorsan energiává alakítani. Amint innen csökken vagy elfogy a cukor mennyisége, akkor az izmokban és a májban elraktározott szénhidrátokhoz fog nyúlni. Pont ezért olyan fontos az edzés után visszatölteni a raktárakat, hogy az izmok továbbra is el tudják végezni a feladatukat.

A szénhidrátok csoportosítása

A szénhidrátoknak különböző formái vannak. A különbség közöttük, hogy más-más tempóban emelik meg a vércukor-szintet, mert különbözik a molekulatömegük, így a felszívódási képességük is eltér. Minél kisebb, annál lassabban ürül ki, így kevésbé terheli meg a gyomrot.

Az egyszerű szénhidrátok a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). A kettős szénhidrátok azaz a diszacharidok csoportját erősítik a „hagyományos” cukor vagyis a szacharóz, amely egy glükóz és egy fruktóz molekulából áll. A sort az oligoszacharidok zárják. Ebbe a kategóriába tartozik a maltodextrin is, ami szénhidrát ugyan, de nem tartják cukornak. Ebből adódik az a furcsa helyzet, hogy például a maltodextrint tartalmazó táplálék-kiegészítőt is cukormentesnek tudják hirdetni, ugyanis nem kötelező cukorként feltüntetni a címkén. Pedig 100 gramm belőle 400 kalóriát tartalmaz, pontosan annyit, mint a cukor.
A másik csoport az összetett szénhidrátok, a poliszacharidok. Ezek találhatóak a kenyérben, tésztában, burgonyában, keményítőben.

Kinek ajánljuk a BioTechUSA italport?

Azoknak ajánljuk a szénhidrát komplexeket, akik rendszeresen sportolnak, edzenek, és folyamatos szénhidrát-bevitellel szabályozzák a teljesítmény növekedésüket. Meghatározott edzéstervükhöz könnyen összeállítható és válogatott összetevőket tartalmazó készítményt keresnek.

Szénhidrát komplex az edzés előtt, alatt és utána

Egy edzés során a szervezet szénhidrát igénye megnövekszik, és az intenzitástól függően szüksége van utánpótlásra a teljesítmény fenntartása vagy növelése érdekében. De az edzést is úgy kell elkezdeni, hogy ne mínuszról induljon az energia készlet.

Töltsük fel előre gyorsan felhasználható energiával a szervezetünket, hogy könnyedén induljon a móka. Kreatin tartalmú termékkel is megtámogathatjuk a kezdést.
Edzés közben is fontos az utánpótlás, hogy a szintet tartani és emelni tudjuk, és a sportjelleg is meghatározza, hogy közben tudunk-e bevinni még szénhidrát utánpótlást.
Az edzés után pedig azért van szükség visszatöltésre, mert az izmok regenerálódásához és normál működéséhez is szükség van ezekre a cukorfélékre. Fogyasszunk hozzá némi aminosavat és fehérje készítményt is, hogy a keményen igénybe vett izmaink gyorsan helyreálljanak. De ne egyszerre bombázzuk meg a szervezetet ezekkel a szénhidrátokkal, mert az ellenkező hatást érjük el vele. Az italport ajánlott több adagban elfogyasztani a testedzés utáni első négy vagy legfeljebb hat órán belül.

Tehát edzés előtt, közben és utána is szükség van plusz szénhidrát mennyiségre, melyet a szénhidrát komplexek fedeznek. Arra viszont mindig figyeljünk, hogy az ajánlott napi mennyiséget ne lépjük túl. Annyi szénhidrátot fogyasszunk, amennyire a szervezetünknek szüksége van, és amennyit el is használ, hiszen a plusz mennyiséget elraktározza. Ha sokszor és sokat raktároz ezekből a cukrokból, akkor könnyen túlsúly alakulhat ki, ami hozza magával a különböző betegségek kockázatát. Tapasztaljuk ki, hogy a napi munkához és a testmozgáshoz mennyi energiára van szükségünk és ahhoz igazítsuk étkezésünket meg a plusz szénhidrát komplexet tartalmazó italunk mennyiségét. Ha nem megy egyedül, kérjük ki szakember segítségét, aki az életmódunknak megfelelő ajánlásokat tud összeállítani.

Milyen adagolásban fogyasszuk?

Egy adag BioTechUSA italpor 50 gramm, ami körülbelül 3 púpozott evőkanálnyi mennyiségnek felel meg, tehát még méricskélni sem nagyon kell. Könnyen adagolható. Ezt keverjük el 300 ml vízzel vagy bármilyen folyadékkal és már iható is. Az ízesítetlen italpor egy adagja 48 gramm, míg az ízesített változata 47 gramm szénhidrátot tartalmaz.