Távirányító kereső

Válassza ki, hogy milyen típusú készülékhez keres távirányítót!

Gyártó:
Típus:

Univerzális távirányítók

Megjelenítés:

Univerzális távirányítók

Az univerzális távirányító

A távirányítókat alapvetően két csoportba sorolhatjuk: léteznek a csupán egyetlen berendezést vezérlők, amiket az adott készülékhez kapunk, azzal együtt veszünk meg, és léteznek az úgynevezett univerzális távirányítók, amikkel egyszerre akár több készüléket is irányíthatunk.

Távirányító távirányító hátán

Hogy hány távirányítót találunk egyetlen háztartásban? A pontos számot nehéz lenne megmondani, de legalább négy-öt darab biztosan akad minden egyes otthonban. Sőt, ez a becslés talán túl pesszimista is, hiszen ha mindenkinek van saját tévéje, netán hozzá saját set-top box, továbbá akad még a lakásban néhány rádió, a nappaliban hangrendszer, DVD-lejátszó, a nosztalgiából megtartott viharvert videomagnó, akkor a határ tényleg csak  a csillagos ég.

Ott, ahol ennyi távirányító van, biztosan nagy kihívás megtalálni azt az egyet, amire éppen szükségünk van. Persze, a legtöbb esetben ez semmi gondot nem okoz, de ha éppen kezdődik a kedvenc Jóbarátok epizódunk, akkor igen bosszantó tud lenni, ha lemaradunk ez elejéről, mert nem volt mivel bekapcsolnunk a készüléket. Mindez apró kellemetlenségnek tűnhet csupán, de gondoljunk csak bele! Teljesen fölösleges ennyi eszközt tartanunk, amikor létezik jóval praktikusabb megoldás is, mégpedig az univerzális távirányító.

Egy távirányító mind felett

Logikus döntésnek tűnik, hogy tegyünk annak érdekében valamit, hogy ne borítsanak el minket a távirányítók. Ha nem akarunk elmerülni a „távirányítótengerben”, akkor a meglévőeket lecserélhetjük univerzálisakra, amikkel egyszerre több készülék vezérlése is megoldható, így a használata nem csupán kényelmesebb lesz, de jóval gyorsabb is, ugyanis kihagyhatjuk az idegesítő keresgélést, kutakodást a megfelelő kütyü után.

Van még egy pozitív hatása annak, ha öt-hat távirányító helyett csupán kettőt-hármat tartunk otthon, méghozzá a természet védelme. Erre talán nem is gondolunk, de ezek az eszközök bizony elemmel vagy újratölthető akkumulátorokkal működnek, vagyis minél többet tartunk belőlük otthon, annál több energiát fogyasztunk. Az elemek környezetszennyező hatásáról most nem beszélünk, de még ha az eggyel jobb megoldást jelentő aksikat használjuk is, akkor sem mindegy, hogy mennyit kell vennünk belőlük. Szóval, aki a szívén viseli Földünk sorsát, az mindenképpen fontolja meg a döntést, és szabaduljon meg pár fölösleges távirányítótól!

A Philips-é a dicsőség

Jó ideig fel sem merülhetett az emberekben az igény az univerzális távirányítók iránt, hiszen nem volt annyi elektronikai berendezés egy háztartásban, hogy erre szükség legyen. A keresletet a nagy bumm hozta meg, vagyis az az időszak, amikor a tévé mellett más készülékek is megjelentek a piacon, és ekkor már volt is értelme egy olyan eszköznek, ami egyszerre több berendezést is képes vezérelni.

A Philips 1985-ben rukkolt elő az első univerzális távirányítóval, ami a Magnavox márkanév alatt került a piacra, és amit egy kampánnyal is megtámogatott a cég. Ez az infravörös eszköz már képes volt más gyártók jeleinek, ellenőrző kódjainak széles skáláját is imitálni, így valóban alkalmas volt arra, hogy akár több készüléket is irányítson. Az első programozható távirányító 1987-ben jelent meg, és egy Steve Wozniak (aki nem mellesleg az Apple I feltalálója) által alapított, CL 9 nevű kezdő vállalkozás mutatta be.

Hogyan működik az univerzális távirányító?

Ha minden eszközünkhöz külön távirányítót használunk, akkor nem lepődünk meg azon, hogy a tévéé nem irányítja a DVD-t, illetve, hogy a set-top boxunk nyomkodása semmilyen hatással nincs a televíziónkra. Ez azért van, mert bár az infravörös technológia ugyanaz, de a különféle gyártók, illetve az egyes berendezések más-más kódolást használnak. Ezek a kódok egyediek, és azt a célt szolgálják, hogy a távirányító azonosítani tudja a készüléket, amit vezérelnie kell. Mivel egyetlen eszközhöz tartoznak, ezért nincs zavar az erőben, vagyis ha bekapcsoljuk a rádiót, azzal nem indul el a légkondi.

Az univerzális távirányítók abban különböznek egy hagyományostól, hogy nincsenek egyetlen berendezésre kódolva, ehelyett mi programozhatunk be eszközöket, amiket vezérelni szeretnénk vele. Az univerzális távirányító képes arra, hogy más készülék kódját emulálja, vagyis leutánozza, így a programozás után máris használhatjuk az adott berendezéssel.

Bonyolultabb a használatuk?

Jó lenne most azt mondani, hogy dehogy, csöppet sem, ez azonban nem lenne igaz. Ha ugyanis minden készülékhez külön távirányítót használunk, akkor csak annyi a dolgunk, hogy a kezünkbe vesszük az adott elektronikai berendezéshez tartozó kütyüt, és máris nyomkodhatjuk. Ha azonban az összes készülékünket egyetlen távirányítóval vezéreljük, akkor előbb váltanunk kell az eszközök között, amit egy szimpla gombnyomással megtehetünk, szóval nem kell megijedni, semmi bonyolult nincs benne. Ezután nekünk már semmi dolgunk nincs – a távirányító automatikusan átvált a szükséges kódkészletre.  

Az azonban tény, hogy meg kell tanulnunk a kezelését, és meg kell szoknunk, hogyan is működik az univerzális távirányító. Ha azonban túl vagyunk a tanulási folyamaton, és már ösztönből irányítunk, akkor mi magunk is csodálkozni fogunk rajta, miért is nem cseréltük le már jóval előbb a régi távirányítóinkat egyetlen univerzálisra.

Többe kerül, de megéri

Mivel egy bonyolultabb és jóval összetettebb szerkezetről van szó, ezért magától értetődő, hogy az univerzális távirányítók ára kicsit magasabb, mint a „sima” testvéreié. Ha azonban azt nézzük, hogy így kevesebb elemet vagy akkumulátort kell vennünk hozzá, vagy azt, hogy nem kell egyszerre akár tíz aksit is töltenünk, akkor jóval árnyaltabb lesz a kép.

A kényelmet itt érdemes ismét megemlíteni, hiszen az sem utolsó szempont, hogy egy csapásra megszabadulhatunk a „távirányítóhegytől”, ami ezentúl nem tornyosul majd a nappali asztalán.

Programozzuk kedvünkre!

Az univerzális távirányítók programozásához szükséges leírást minden egyes készülék mellett megtaláljuk, de akár képes útmutatókat és videókat is találhatunk hozzájuk az interneten. Ha mégsem boldogulnánk, akkor kérhetünk hozzá segítséget egy szakembertől, de a legtöbben azért egyedül is megbirkóznak a feladattal. Utána pedig már valóban csak annyi dolgunk marad, hogy kényelmesen elhelyezkedünk a tévénk előtt, és gond nélkül váltogatunk a különféle készülékek között.

És hogy mit programozhatunk egy univerzális távirányítóra? A tévé nyilván alap, csakúgy, mint a DVD-lejátszó vagy a videó, de a hangfalszett is evidens, és a műholdvevő ugyancsak, de ha szükséges, akkor a földi digitális DVB-T vevő is bekerülhet a vezérelt eszközök közé. Az univerzális távirányítók a legtöbb nagy márkával kompatibilisek – nem ritka, hogy akár 1000 típussal is, így nem valószínű, hogy akad otthon olyan készülékünk, amit ne irányíthatnánk a frissen beszerzett univerzális távirányítónkkal.

Végezetül még egyszer: ha elegünk van abból, hogy a rengeteg távirányító szinte betemet bennünket, és soha nem találjuk azt a készüléket, amelyik éppen kellene, akkor ne késlekedjünk, és szerezzünk be magunknak egy univerzális távirányítót, mert biztosan nem csalódunk majd benne. Hiszen egyetlen eszköz elvégzi mindazt, amihez eddig négy-öt távirányító kellett, és még a környezetet is védjük vele.-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Univerzális távirányító, avagy mindent egy helyen


Egy modern háztartásban ma már megszokott, hogy a nappali asztalán akár négy-öt távirányító is hever – ott a TV, a set-top-box, a DVD-lejátszó, a hangrendszer távirányítója, nem is említve műholdvevőt, digitális felvevőket. Az ember egy idő után már a TV-t is csak percek alatt tudja bekapcsolni, miután a halom alól előhalászta a megfelelő eszközt.


Jelentős probléma ez kényelmi szempontból, hiszen a távirányítás lényege éppen a gyorsaság lenne, az, hogy különösebb erőfeszítés nélkül képesek legyünk működtetni elektronikus eszközeinket. Ez azonban lehetetlen, ha a dohányzóasztal úgy néz ki, akár egy űrhajó irányítópultja.


A problémára az univerzális távirányítók szolgálnak megoldással. A távirányítók általában ugyanazt az infravörös technológiát használják az eszközök vezérléséhez, interferencia leginkább azért nem lép fel, mert a különböző eszközök – egészen pontosan a különféle típusok – mind eltérő kódolást alkalmaznak, így egyféle távirányító specifikusan egyféle eszköz vezérlését képes ellátni.


Az univerzális távirányítók azonban komplexebb, fejlettebb eszközök, amelyek képesek arra, hogy emulálják a többi távirányító kódolását. Magán az eszközön egyszerű gombnyomással válthatunk, s így nincsen szükségünk arra, hogy két kézben egyszerre öt távirányítót kezeljünk, ha műholdas adást akarunk rögzíteni. A távirányító egyszerűen megváltoztatja a használt kódkészletet, és máris egy másik eszköznek adhatunk utasításokat.


Ezek természetesen magukban komplexebb darabok, az irányítás elsajátítása kicsit továbbtarthat, mint a hagyományos eszközök esetében, komolyabb gondot azonban nem okoz, kész felüdülés, miután megszabadulhattunk a korábbi gyűjteménytől. Áruk természetesen szintén valamivel borsosabb, ám olyan ár ez, amelyet a kényelemért cserébe garantáltan megéri kifizetni.