Webkamerák

Megjelenítés:

Webkamerák

WEBKAMERA

Hajlamosak lehetünk kicsit megijedni vagy elgondolkodni akkor, amikor úgy érezzük, nem sok ismerettel rendelkezünk a témában, hiszen számos szempontot érdemes figyelembe venni, mielőtt kiválasztjuk az ideális webkamerát. Pedig a megfelelő webkamera kiválasztása nem olyan bonyolult akkor, amikor szakértő segítséget kapunk hozzá.

Írásunkkal most tehát az ideális HD vagy Full HD webkamera kiválasztásának szempontjait szeretnénk sorra venni.Lássuk tehát, mire ügyeljünk a webkamera kiválasztásánál!

Szükségünk van-e USB-s csatlakozásra?

Több webkameránk is rendelkezik USB-csatlakozással, őket tehát egy adatkábelen keresztül bedughatjuk a számítógépbe éppen úgy, ahogyan az egeret vagy a billentyűzetet is. Így a webkamera könnyedén együtt tud működni a géppel, nem kell folyton a jelet keresnie, ezért a beszélgetés vagy a videofelvétel zavartalan lehet.

Ez a megoldás akkor jelenthet gondot, amikor az USB-csatlakozóink már foglaltak, hiszen számos más perifériás eszközt is használunk. Ekkor más megoldást kell választanunk, esetleg beszerezhetünk egy USB-elosztót.

Rendelkezik-e a webkamera beépített mikrofonnal?

Több modern webkamera is tartalmaz már mikrofont, ezzel pedig számos kellemetlenséget megelőzhetünk, akár spórolhatunk is. Még jobb a helyzet akkor, ha sztereo mikrofonról van szó. A webkamerák leírásánál ellenőrizheted, hogy az adott készülék mikrofonos-e.

Milyen további adatokat érdemes számításba venni?

  • Egy modern webkamera felbontása csakis HD (720p) vagy Full HD (1080p) lehet. A leírásból ezt természetesen te is megtudhatod.
    Egy komolyabb, üzleti, termékbemutató videó készítéséhez vagy streameléshez a Full HD-t ajánljuk, háztartási, magán célokra pedig a HD is megfelelhet.
  • A kábel hossza esetében is érdemes átgondolnunk, hogy a webkamera megfelelően tud-e majd illeszkedni a kívánt helyre. Gondot inkább a túl rövid kábel jelent, ezért előre gondoljuk át, mekkorára lesz szükségünk.
  • Több webkamerát lehetséges felcsíptetni, leginkább a monitorra, másokhoz pedig állvány szükséges. Egy beszélgetéshez talán az első verzió célszerűbb, míg egy termékbemutatóhoz inkább az állványos megoldás ajánlott. (A csiptetősek is csatlakoztathatók többnyire állványhoz is.)

Mi a legfontosabb szempont tehát a webkamera választásnál?

Összegezve tehát a mondanivalónkat, a webkamera kiválasztásánál, ahogy sok egyéb számítástechnikai eszköznél is a legfontosabb szempont az, hogy mire szeretnénk használni, és mennyire vagyunk igényesek. Hétköznapi célokra, magánszemélyként, például a barátokkal történő Skype-oláshoz egy egyszerűbb kamera is megteszi.

Professzionális, üzleti célokra, illetve beszélő fejes videók streameléséhez vagy későbbi publikálásához azonban érdemes a lehetőségeinkhez képest legjobb minőségű terméket választani akkor is, amikor ehhez kicsit mélyebben kellhet a pénztárcánkba nyúlnunk. Hiszen a tökéletes videón az üzleti sikerünk, és úgy egyébként a hírnevünk és az imázsunk is múlhat.

Válassz te is webkamerát körültekintően, ehhez pedig minden segítséget megkapsz a leírásainkban!