Univerzális távirányító beállítása – nem ördögtől való dolog

2021-02-22 12:25
Univerzális távirányító beállítása – nem ördögtől való dolog
Egy univerzális távirányító beállítása közel sem olyan nehéz, mint azt gondolnánk. Költséghatékony választás, ha az eredeti távkapcsolóval bármi történne.

Univerzális távirányító beállítása – nem ördögtől való dolog

Kisgyerekeseknél szinte állandó probléma, hogy megsérülnek a kisebb elektronikai eszközök. De bármelyikünkkel megesik, hogy leesik a távirányító a kanapéról, rátoljuk a fotelt vagy megrágja a kutya. Ilyenkor nem mindig tudjuk a tévé gyári távirányítóját beszerezni, maradnak az utángyártott vagy univerzális modellek. Egy univerzális távirányító beállítása közel sem olyan nehéz, mint azt gondolnánk.

Mikor cserélünk távirányítót?

Előbb vagy utóbb, de eljön az a pillanat, amikor le kell cserélni a távkapcsolót. A kisgyerekes családokban az első éveket szinte kizárt, hogy túlélik a távirányítók, de állattulajdonosoknál is „fogyóeszköz”. A megfelelő utód pótlása nem mindig egyszerű, hiszen közel sem biztos, hogy lehet még kapni gyári távirányítót, és az sem, hogy utángyártottat találunk. Ez utóbbi jó megoldás lenne, de előfordul, hogy mégis más alternatívát kell keresni. Sokan kétkedve fogadják az univerzális távirányítók beszerzését, legtöbbször az „ez valami gagyi lehet” szöveggel utasítják el őket, holott sokkal többre hivatottak, mint a róluk kialakult berögződött kép.

Mi az az univerzális távirányitó?

Az univerzális távirányítók olyan eszközök, melyekbe előre beprogramozták (vagy saját magunk taníthatjuk meg neki) számtalan eszköz irányítási kódját. Az MBR a Multi Brand Remote (távirányító különböző márkájú készülékekhez) rövidítése, de manapság univerzális távirányítóként vagy One (Egy) távirányítóként ismerik. Funkciója, hogy nem kell folyamatosan váltogatni a távirányítók között, hiszen van külön a rádiónak, a klímának, a set top boxnak, a tévének és a játékkonzolnak is.

Praktikus és olcsó megoldás egy már nem gyártott távkapcsoló pótlására. Nyilván nem sűrűn cseréli le az ember a tévéjét, és a technikai fejlődésnek köszönhetően hónapokban mérhetőek már a változások. Emiatt jó, ha van egy olyan eszköz, amellyel több különböző eszközt is tudunk egy távirányítóval kezelni.

Árban is jobb megoldás

Az utángyártott modellek is jóval olcsóbbak a gyári tartozékoknál, de egy univerzális távirányító még ennek is a töredéke lehet. A szakemberek azt ajánlják, jó, ha minél előbb beszerezzük a megfelelő távirányítót, és ha lehetőségünk van rá, akkor 1-2 pót darabot berakni otthon a fiókba, mert fel kell készülni arra, hogy lesz olyan időszak, amikor már nem elérhető.

Univerzális távirányító minden készülékhez

Az univerzális távirányítók beállítása

Az univerzális távirányítók beállítása igen egyszerű, hiszen egy csomó kódot tárol. Amelyet mégsem, arra pedig megtanítható. Így az első lépés, hogy követjük a gyártó utasításait, hogy a memóriamodulban tárolt termékkód. Egy gyors gyártó és típusválasztás után - a kompatibilis eszközök listáját a gyártó mellékeli - azonnal használható is az új távkapcsoló.

Előfordul, hogy az univerzális távirányító beállítása látszólag zökkenőmentesen lezajlott, mégsem működik. Ennek leggyakoribb esete, ha a távkapcsoló már régebbi darab, a tévé vagy más berendezés pedig újabb, ilyenkor a távirányító megszületésekor nyilván még nem létezett a megfelelő kód. Ennek egy megoldása lehet az automatikus keresés, melynek során a kapcsoló megpróbálja beprogramozni magát. Ha ez nem sikerül, akkor a két tárgy nem párosítható össze egymással. Éppen ezért nem árt, ha a vásárlás előtt meggyőződünk a távirányítóval kompatibilis termékekről.

Bárhogy is legyen, az univerzális távirányító beállítása csak akkor kezdődhet el, ha a készülék (például tv) be van kapcsolva. Ha tartalmazza a vezérlőkódot, általában a Set vagy Beállítás gomb megnyomásával kezdhetjük a beállítást. Van olyan modell, amelynél a TV gomb megnyomása is szükséges, de ezeket a gyártó mindig pontosan leírja.

A távirányító fényjelzéseit jó figyelni, hiszen a programozás alatt folyamatosan villog majd világít a LED, a folyamat végeztével általában kialszik, és a működés során már csak a gombok megnyomásakor villan fel.

Egy verzió, ha nekünk kell elvégezni az univerzális távirányító beállítását. Ez sem sokkal bonyolultabb, hiszen általában ezekből a lépésekből áll:

  • Set (Beállítás) és Tv gombok egyidejű megnyomása a tévé felé irányítva,
  • bekapcsolás, hogy a LED villogni kezdjen
  • a bekapcsoló gomb másodpercenkénti megnyomása, amíg a készülék nem reagál

Ez után a távirányító már működőképes.

Technikai forradalom

Az otthonokban egyre szélesebb körben jelennek meg az okos eszközök, amelyek teljesen átformálják a hagyományos távirányítók használatát, mivel ezek az eszközök már egymáshoz is kapcsolódnak, így a piacot is újra reformálták. Az okos távirányítók sajátja, hogy egyszerre több berendezéshez használhatók. Azaz nem csak küldeni képesek infravörös jeleket, hanem fogadni is. Ez lehetőséget ad arra, hogy könnyen taníthatók legyenek, hiszen különböző infrajelekkel ismerkednek meg azáltal, hogy más távirányítóktól kapják az üzeneteket. Így egy ilyen univerzális távirányító beállítása egyszerűen annyi, hogy egymás felé fordítjuk a tanítót és a tanulót. Az átküldött jelekkel minden gombot külön tudunk programozni!

Trend

A hagyományos értelemben vett okos távirányítóinál már egyértelmű igény a Bluetooth és a Wifi alapon történő működés, de manapság a hangfelismerő és mozgásérzékelő funkció is elvárás. De újabban már a mobiltelefon is feliratkozott a listára, hiszen több olyan – akár gyártó által kiadott – alkalmazás van, amellyel távirányítani tudjuk okos eszközeinket: klímát, hűtőt, mosógépet, tévét és kamerát. Ezek előnye, hogy nem csak vezérlést végezhetik el, hanem naplózzák a felhasználást, statisztikákat gyártanak, és mindenféle haladó funkcióval könnyítik meg a felhasználók életét.

Jó, ha tudod

Korábban már foglalkoztunk érdekességekkel. Az Apple TV távirányítója például csak pár gombot tartalmaz, így a gyártó számos funkciót rejtett el az egyes kombinációk mögé. Ebben a bejegyzésben ezek közül válogatunk. A Sony SRS-LSR200 névre hallgató távirányítója nem csak elegánsan néz ki, de akár hordozható hangszóróként is működhet. Az első ránézésre is stílusos kiegészítő egy nagyméretű akkumulátort is kapott, amelynek segítségével akár 13 órán keresztül bírja az használatot.

És ha már távirányító: arra is adunk tippet, hogyan tartsuk tisztán vírusszezonban.



2021-02-22 12:25