USB szabványok

2020-05-22 17:34
USB szabványok

Egy korábbi cikkünkben megismertünk az USB történetét, és áttekintettük, milyen típusai léteznek ennek a csatlakozónak. Hogy a power bankunkból, külső merevlemezünkből, switch-ünkből, billentyűzetünkből vagy más, csatlakoztatható eszközünkből a legtöbbet hozzuk ki, a típus mellett az USB szabványa is fontos.

Ebben a bejegyzésben azt nézzük meg, melyek ezek a szabványok, és milyen befolyással rendelkeznek az elektronikai eszközünkre.

USB szabványok

Az USB szabványok folyamatosan jönnek létre, mivel az USB kitalálása után újabb és újabb technikai eszközök jelentek meg, a fejlődést pedig le kellett követni, Hogy ne legyen összevisszaság, az új és fejlettebb USB funkciókat egy következő szabványba foglalták, így biztosak lehetünk abban, hogy az adott szabálygyűjteménynek megfelelő berendezés a világ minden táján együtt fog működni a kompatibilis kiegészítőkkel.

Az USB 1.0 volt az első valóban kész szabvány, melyet megelőzött néhány előzetes kiadás. Bár már 1996 januárjában kiadták, alapvető hibákat tartalmazott, így nem terjedt el. Helyét az 1998. augusztusában megjelent USB 1.1 vette át, ami már az egész világon forradalmasította az eszközök egységes kezelését. Maximum 12 Mbit/s-os adatátviteli sebességgel működött.

Az USB 2.0 2000. áprilisában követte az elődjét, és ekkor mutatták be az USB mini csatlakozó B típusát. Az adatátviteli sebesség maximuma 480 Mbit/s-ra ugrott, így az előző generációs USB-hez képest negyvenszer gyorsabban lehetett az adatokat mozgatni.

Az USB 3 szabványcsalád első tagja volt a 3.0, mely 2008. novembere óta érhető el, 5 Gbit/s-os adatátviteli sebességgel. Ezt követte a 3.1 2013-ban, 10 Gbit/s-os, illetve a 3.2 2017-ben, 20 Gbit/s-os adatátvitellel. A legújabb változat az USB 4.0, melyet 2019-ben jelentettek be, és 40 Gbit/s-ot is lehetővé tesz az adatok mozgatásakor.

Az USB szabvány jelentősége

USB szabványok

A gyakorlati felhasználás során alapvető jelentősége van annak, hogy az adott eszköz milyen USB szabvány támogat. Az USB 1-gyel nem kell foglalkozni, mert már nagyon régi hardverek használják csak, napjainkban az USB 2.0 és USB 3.0 az, amelyekkel találkozhatunk.

Mindkét változat a klasszikus, Type A csatlakozóval működik, de a 3.0-ás USB-knél a csatlakozóba nézve kék színű borítást láthatunk, ezzel jelzik a nagyobb sebességet. Mini USB csak 2.0-ás szabvánnyal érhető el, ahogy a micro USB-is, utóbbinál kivétel a 10 szállal rendelkező, szélesebb Micro-B SuperSpeed változat.

Mobiltelefonoknál nem jelent problémát az USB 2 szabvány 480 Mbit/s-os adatátviteli sebessége, mivel a telefonok belső tárhelye viszonylag kicsi. Külső merevlemezeknél azonban lehetőség szerint érdemes olyan eszközt venni, amely ismeri az USB 3 szabványt. Ez persze csak akkor működik, ha az a számítógép vagy laptop, melyre rádugjuk a külső winchestert, szintén támogatja ezt a 3-0-át.

Ha ez a két dolog megvan, akkor elérhető az akár 5 Gbit/s-os adatátviteli sebesség, amellyel tízszer gyorsabban másolhatjuk a filmeket, zenéket vagy adatokat a winchester és a számítógép között, mint a klasszikus USB 2.0-ás merevlemezekkel.


2020-05-22 17:34