Tápegység kisokos

2023-08-24 18:32
Tápegység kisokos

A tápegység a számítógépben az az alkatrész,

  • amely közvetlenül csatlakozik kábellel a 220 Voltos hálózatra,
  • a feszültséget leredukálja az alkatrészekhez szükséges 12 Voltra,
  • a belőle kivezető kábelekkel elvezeti ezt az alkatrészekhez szükséges elektromos energiát a meghatározott helyekre,
  • stabilan csatlakozik rájuk csatlakozókkal,
  • és közben a feszültségvédelmet és érintésvédelmet is biztosítja,
  • továbbá saját hűtéséről is gondoskodik a beépített ventilátorának köszönhetően.

Tehát a tápegység úgymond „szétosztja az áramot” az áramigényes alkatrészek között.

Azt gondolhatnánk, hogy igazából mindegy, milyen tápegység van a gépünkben, de ez nincs így:fontos mérlegelnünk még a gép összeállítása előtt, hogy az alkatrészeink milyen fogyasztással fognak bírni, ugyanis a tápegység kapacitását a gép összes alkatrészének teljesítménye alapján kell számolnunk.

PC tápegység

Itt lép be a képbe az a kérdés, hogy„Mennyit fogyaszt (majd) a számítógépünk?”De ezt a kérdést nem úgy kell megválaszolnunk, hogy „Megelégszem 500 wattal.”, mert ezt nem mi mondjuk meg.A számítógépben minden áramot fogyaszt, és minden alkatrész fogyasztását bele kell kalkulálnunk a számításba, és úgy kell gondolkodnunk, hogy maradjanak még szabad kapacitások is.

Például a videókártyák igencsak áramigényesek, főleg, ha maximum közelében ki is használjuk a képességeiket. A Winchesterünk is „enni fog” azokban a pillanatokban, amikor éppen pörög, de az Alaplap, Processzor, sőt, a Memória is árammal mennek. Sokan kifelejtik a ventilátorokat a számolásból, pedig ezek létfontosságúak a megfelelő működéshez, ugyanis a melegedő hardvereket kötelező hűteni, hacsak nem akarjuk, hogy az első melegebb napon leolvadjanak, többszázezer forintos kárt okozva.

Tehát a tápegység teljesítménykapacitása a legfontosabb kérdés első nekifutásra, és bizony nem járunk rosszul, ha 150-200 wattal túlbiztosítjuk magunkat.

Nem másodlagos kérdés az sem, hogy milyen kimenetek találhatóak rajta, jelesül, hogymilyen típusú kábelek vezetnek ki belőle és azokon milyen csatlakozó van.Érdemes listát vezetni arról, hogy melyik alkatrészhez milyen csatlakozó illeszkedik majd, a kábelezési igényt ehhez kell majd figyelmembe venni. A jelenlegi tápegységeken általában van 4 pin-es és 20-24 pin-es ATX csatlakozó, SATA csatlakozó, PCI-Express csatlakozó, és sima 4 pin-es csati. A pin az a kis lyukak száma a csatlakozón, de ez még nem jelenti azt, hogy az összes lyukban lesz majd fém terminál is, vagyis hogy lesz a lyukba vezeték is illesztve. De a csatlakozó formája és mérete lényegesebb első körben, mint a benne lévő vezetékek száma (amit nem is mindig látunk egyébként).

A tápegységekhez lehetséges, hogy mellékel a gyártó még plusz kábeleket is, amikkel hosszabbítani vagy leágaztatni lehet az eredetileg szerelt huzalokat, adott esetben. A számítógép házban való elrendezés ugyanis külön körültekintést igényel, mivel a kábelek jó, ha nem érnek hozzá semmihez, nem feszülhetnek, nem feszíthetnek egyetlen alkatrészt sem, mert abból biztosan galiba lesz.

RGB PC tápegység

Nagy teljesítményű tápegységeknél nem biztos, hogy ki lesz használva minden csatlakozó és kábel, de ez igazából még jó hír is, mert meghagyja a bővítés lehetőségét.

Minden táp-választás előtt tehát számolni kell: teljesítményt és csatlakozótípusokat, kell egy kis ráhagyás, hogy maradjanak még kapacitások, és utána hosszú évekig nyugodtan lehet aludni.

2023-08-24 18:32