Hogyan működnek az okos tévék?

2020-02-28 15:47
Hogyan működnek az okos tévék?
Az okos tévék egyre több háztartásban megtalálhatók, és a növekvő számú eladásokkal egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a szórakoztatóelektronikai termékek kereskedelméből. De mi teszi őket okossá? Hogyan csatlakoznak az internethez? Ezekre és más kérdésekre is megadjuk a választ ebben a bejegyzésben.

Az okos tévé definíciója

Míg a hagyományos tévék csak arra voltak használhatók, hogy az antennájukkal fogják a televízióadást, a modernebb darabokhoz már külső egységet is lehetett csatlakoztatni. Így jelentek meg előbb a videólejátszók- és rekorderek, majd a DVD- és Blu-Ray lejátszók, a külső winchesterek és a set-top boxok.

De a fejlődés nem állt meg, és napjainkban már ezek a digitális berendezések is kőkorszakinak számítanak. A mobiltelefonok elterjedésével mindenki folyamatosan az interneten lóg, és a vásárlók a netes tartalmakat a nagyképernyős tévéken is meg szeretnék nézni. Ennek megoldására léteznek különféle kábelek, adó- és vevőegységek, de a legegyszerűbb, ha mindjárt a televízión jelennek meg az videók és filmek.

Az okos tévék pont erre alkalmasak, az internetkapcsolat mellett alkalmazásokat is futtathatnak. Miattuk terjedt el a Netflix, a Hulu és más streaming szolgáltatások, és az okos otthonok eszközei a Google, Amazon és hasonló cégektől is az ilyen tévékkel kommunikálnak. Ennek köszönhető, hogy ezek a televíziók ma már szerves részét képezhetik a digitális otthonoknak.

Tévégyártók

Ha ki kellene emelnünk néhány tévégyártót, aki okos tévét készít, igencsak nehéz dolgunk lenne. Ma már alig van olyan szórakoztatóelektronikai eszközgyártó-vállalat, mely nem csinál ilyen berendezéseket. Még a legolcsóbb távol-keleti gyártók kínálatában is megtalálhatók a fejlett modellek.

Okos Tv

A leghíresebb cégek pedig már túl is léptek az okos tévék koncepcióján, és olyan kiegészítőkkel kísérleteznek, mint például a gesztusokkal megoldott vezérlés. Okos tévé gyártók között megtalálható az LG, a Samsung, a Philips, a Sony, a Sharp, a Toshiba, a Panasonic és számos más vállalat.

Kapcsolódás az internethez

Az okos tévék többféle módon csatlakozhatnak az internethez, de minden esetben egy megosztott internetkapcsolatot használnak. Ez lehet egy tévébe dugott Ethernet kábel vagy a wifi. A régebbi okos tévék még a 802.11n hálózati szabványt támogatták, míg az újabbak a 802.11ac változatot preferálják.

A wifire csatlakozó eszközöknél probléma lehet, ha a jeladó túl messze van a tévétől, vagy egy vastagabb fal árnyékolja az adást. Ilyenkor átjátszóállomásokkal lehet felerősíteni a jelet, vagy egy belső Ethernet kábel kihúzásával saját wifi jeladót lehet telepíteni a tévé közelébe is.

A telefonok és a Magyarországon is elérhető olcsó mobilinternet segítségével még egyszerűbb az okos tévék internettel való ellátása. Ehhez elegendő mobil hot spottá változtatni a telefont, mely onnantól fogva saját wifi hálózatot hoz létre. Erre csatlakoztatva a tévét felhasználható a mobilinternet nyújtotta előny, és máris nagy képernyős tévén élvezhető a YouTube vagy bármelyik előfizetéses streaming szolgáltató kínálata.


2020-02-28 15:47